Tyske medier: EU har dummet sig – har købt for lidt coronavaccine

0
2797
En sundhedsmedarbejder vaccineres i tirsdags med Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccinen på Jackson Memorial Hospital i Miami, Florida. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

EU har købt for lidt vaccine ind og leverancerne kommer for sent. Nu prøver den tyske kansler Angela Merkel at rette op på EU’s fejl

Det var en af den slags foto-muligheder, som regeringschefer så godt kan lide – fordi de så kan se ud som om de er en del af løsningen på corona krisen. Den magtfulde tyske kansler Angela Merkel gav sig god tid til at tale med forskerparret Özlem Türeci und Uğur Şahin fra firmaet Biontech, der var afgørende med til at skabe den første vaccine mod Covid-19. Bagefter var Merkel usædvanligt opstemt og folkelig, da hun sagde, at hun var ’mægtig stolt’ af parret.

Men tyske Biontechs vaccine, der bliver produceret af amerikanske Pfizer, kommer ikke foreløbig ud til tyskerne. Her ser man ud til at ville vente til den 27. december, der er den dag, som EU-kommissionen og dens tyske formand Ursula von der Leyen mener, vi alle skal vente på. Og EU’s langsommelighed er i høj grad tyskernes ansvar – som det mest afgørende land i unionen og samtidig formand for EU samarbejdet i dette halvår.

Pfizer’s Covid-19 vaccine skal opbevares ved temperaturer under minus 60 grader. Foto: ARIANA DREHSLER/Ritzau Scanpix

Merkel selv har indtil nu holdt sig langt væk fra alt det praktiske i at skaffe og indkøbe vaccine. Hendes egen sundhedsminister Jens Spahn har lovet, at der kommer vaccine til 60 procent af tyskerne – men EU har bare ikke købt nok ind til det. Samtidig kommer vaccinen for langsomt frem til europæerne.

Noget af det skyldes en aggressiv amerikansk indsats. Her har man lagt pres på producenterne for at prioritere det amerikanske marked. Der er også mediehistorier om, at den amerikanske regering direkte har forbudt virksomheder, der er underleverandører til vaccineproducenter, at levere til andre end amerikanske selskaber.

Men dels kunne EU selv være lige så klar i spyttet. Dels har man afvist at købe hundreder af millioner doser vaccine, som først blev tilbudt de rige europæiske lande. Nu er man så efter tysk pres ude for at købe rester op, men for lidt og for sent.

92-årige Lionel Blair får den først af to indsprøjtninger med Pfizer/BioNtech covid-19 vaccinen i Surrey, England, i onsdags. Foto: Steve Parsons / POOL / AFP

Trump gør det bedre

Kritikken af EU er udbredt i de tyske medier, der ellers plejer at være følgagtige i forhold til Bruxelles. Skarpest måske i bladet Spiegel – her skriver man om EU’s fejlslagne politik i den udgave, der kommer på mandag. Der vil der stå:

”Kontrasten er ikke til at overse. På den ene side Trumps regering, som alle gerne kalder uduelig, som alene i de næste to til tre uger vil sørge for at vaccinere 20 millioner amerikanere. På den anden side de europæere, som man troede var velforberedte, som stadig sidder og venter på den vaccine, der er udviklet i Tyskland.”

Torsdag blev den første kvinde vaccineret med Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccinen i Saudi Arabien. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Bladet skriver videre, at inden udgangen af marts vil 100 millioner amerikanere være vaccineret. Til sammenligning er der her i vinter højst vaccine til 13 millioner indbyggere i Europas største land, Tyskland. Og kun 400.000 kommer i første gang til det land, hvor vaccinen er opfundet.

Langt værre er det i lande som Italien, hvor man i første omgang kun har bestilt vaccine til færre end tre procent af landets befolkning. Eller i Rumænien, der i forvejen kæmper med store udfordringer med en særlig udgave af Covid-19. Her er man så mistroisk overfor vaccine, at op mod halvdelen af befolkningen ikke vil lade sig vaccinere.

Kilder: Spiegel, Corriere della Serra, ARD, Süddeutsche, New York Times