Ny undervisningsbog om islam til gymnasier afviser, at Omar El-Hussein var terrorist. Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt mener, at bogen er uegnet til undervisning og vil have minister på banen
En ny undervisningsbog om islam til gymnasiet, ‘Danmarks kulturmøder med Mellemøsten’, stiller spørgsmålstegn ved om Omar El-Hussein, der i 2015 skød og dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan under angreb på Krudttønden og synagogen i Krystalgade, var terrorist.
“Hans motiv til gerningen kendes ikke”, lyder det i bogen – på trods af, at det er velkendt, at Omar El-Hussein havde terrormateriale på sin telefon, og at han bekendte sig til voldelig islam på Facebook forud for angrebet.
I stedet mener forfatteren til bogen, lektor Iman Hassani, der underviser på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg, at Omar El-Hussein var ”en forvirret ung mand”.
Hun betegner omvendt den norske massemorder Anders Breivik som terrorist. Men samme ord vil hun altså ikke bruge om Omar El-Hussein.
Kontroversielle vinkler
Bogen er også kontroversiel i sin beskrivelse af Muhammed-krisen. Den kaldes bare ”tegningskrisen”, og Iman Hassani lader forstå, at krisen har gjort det sværere for muslimer at udtale sig i religiøse spørgsmål:
”På den måde kan man sige, at nogles ret til at ytre sig har kostet andres ret til ytring,” lyder budskabet.
Andre kontroversielle synspunkter i bogen er, at Palæstina fik frarøvet deres stat, og at al-Qaedas nyligt afdøde leder Auman al-Zawahiri ikke var drevet af religiøse men politiske motiver.
Anmelder: Indoktrinering
Historikeren og journalisten Bent Blüdnikow kalder bogen for indoktrinering. Han gav den én stjerne i sin anmeldelse i Berlingske og skrev:
“Elever skal nu indoktrineres med storm mod normerne og med venstreekstreme holdninger til kulturmødet og Muhammed-tegningerne. Det lover ikke godt for fremtiden”.
Flere eksperter er også stærkt kritiske. Mehdi Mozaffari, professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet, siger til Jyllands-Posten, at bogens beskrivelse af terror og Muhammedtegningerne ensidig og ikke egnet til undervisning.
“Jeg ville blive overrasket og sur, hvis mine børn og børnebørn læste denne her bog i skolen. Den kritiserer hele tiden Danmark, men ikke den muslimske side,” siger han.
Går til minister
Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt er nu også gået ind i sagen. Han har stillet et §20-spørgsmål til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om bogen. Messerschmidt vil vide, hvad ministeren mener om den stærkt ensidige bog:
”Under henvisning til, at Anders Breivik kaldes terrorist og en »norsk højrenational ekstremist« i bogen »Danmarks kulturmøder med Mellemøsten – fra vikingetiden til krigen mod terror«, men når det drejer sig om Omar El-Hussein, der angreb Krudttønden og synagogen, så er han »en ung mand«, finder ministeren ikke en så værdibaseret forståelsesramme bekymrende og uforenelig med undervisningsmateriale?,” skriver DF-formanden til ministeren.
Morten Messerschmidt kalder synspunkterne i bogen for stærkt bekymrende. Og han ser en tendens:
”Vi har set, hvordan Normstormerne, der er udtryk for den nye identitetspolitiske woke-venstrefløj, har fået millioner fra Københavns og Aarhus Kommune til at nedbryde samfundets normer i skolerne. Men de er kun en flig af den kulturkamp, der nu udkæmpes i uddannelsessektoren,” skriver han og henviser til Iman Hassanis bog.