DF vil have folkeafstemning om dansk EU-medlemskab i næste valgperiode

0
2700
Morten Messerschmidt kalder det en totalt falliterklæring, at Europa-Parlamentet selv betaler for at få bragt interviews med danske parlamentarikere. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkeparti vil gøre en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab til et krav for at støtte eller indtræde i en regering efter næste folketingsvalg. Det siger Morten Messerschmidt i interview med Altinget

Står det til Dansk Folkeparti, skal danskerne stemme om EU-medlemsskabet i næste valgperiode.

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt mener, at Storbritanniens aftale med EU er så god, at Danmark bør gå samme vej. Derfor vil det være oplagt at gå efter en afstemning om Danmarks EU-medlemskab i næste valgperiode. Det siger han i et interview med Altinget.

“Jeg forudser, at det her bliver et tema i folketingsvalgkampen. Jeg går ud fra, at der kommer folketingsvalg i Danmark om et par år. Der vil vi vide, hvordan Brexit-aftalen har påvirket Storbritannien økonomisk og politisk. Der vil man virkelig kunne se et Storbritannien før og efter Brexit,” siger Morten Messerschmidt – og fortsætter:

“Så det vil være helt naturligt, at hvis vi skal være med til at danne regering eller på anden måde påvirke regeringsdannelsen efter et folketingsvalg, så vil der være et ret centralt krav om, at sådan en folkeafstemning kan holdes i næste samling. Jeg tror, det er der, man kan se, hvordan virkeligheden ser ud”.

“… så vil der være et ret centralt krav om, at sådan en folkeafstemning kan holdes i næste samling”

Morten Messerschmidt, DFs næstformand, til Altinget

Briterne har vist vejen 

Set fra Morten Messerschmidts stol, har briterne fået en langt bedre aftale med EU, end mange havde troet, og han er overbevist om, at Storbritannien vil udvikle sig i en positiv retning både økonomisk og politisk de kommende år.

“Briterne har vist, at det er muligt at få en meget omfattende aftale med EU, der i vidt omfang minder om den aftale, Canada har, og det tegner jo et fantastisk perspektiv for dem, at andre lande senere vil kunne gøre det samme,” siger Morten Messerschmidt til Altinget.

Brexit-aftalen betyder, at handelen kan fortsætte told- og afgiftsfrit mellem mellem Storbritannien og EU, selvom briterne træder ud af EU’s indre marked. Der gælder dog særregler for tjenesteydelser. Storbritannien er ikke underlagt Den Europæiske Domstol på handelsområdet. Uoverenstemmelser skal i stedet afgøres ved uafhængige domstole. Foto: BEN STANSALL / AFP

I følge DF-næstformanden vil en aftale a la briternes være en fordel for Danmark på alle områder. Han bliver af Altinget spurgt, om han kan peget på specifikke områder, hvor den britiske løsning vil være bedre for Danmark end det fulde medlemskab, og til det svarer Morten Messerschmidt:

“Det, mener jeg, er tilfældet med det hele. Fri varehandel uden restriktioner hverken kvantitativt eller kvalitativt er meget centralt. Det, at briterne selv får lov til at bestemme over hele serviceområdet, gør, at de problemer, vi i Danmark stadig har, med folk, der kommer efter udstationeringsdirektiv og vikardirektiv og så videre, det slipper briterne for,” siger Messerschmidt.

Slipper for skadelig EU-lovgivning

Han nævner også fordelene ved at kunne bestemme over sin egen udlændingepolitik og ikke længere være omfattet af EU-domstolens aktivisme.

“Jeg ville kunne fylde en hel kronik ud med eksempler på lovgivning, som er møgirriterende og skadelig for Danmark at være underlagt, og som briterne nu slipper for,” siger Morten Messerschmidt til Altinget.

Hele interviewet kan læses her

Læs også:

Brexit inspirerer: Norske partier vil have ny EU-aftale