Massiv kritik af Mette F: Hun må have vidst afstandskrav blev ændret

0
1303
Det er meget lidt sandsynligt, at statsministeren ikke var bekendt med drøftelserne om nye retningslinje, da partierne forhandlede genåbningsplanen i tordags, mener DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Vi har forhandlet med blind makker, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun har holdt oplysninger tilbage for Folketingets partier

Kritikken regner ned over statsminister Mette Frederiksen og regeringen for ikke at have orienteret partilederne om nye corona-retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, da partierne torsdag aften forhandlede om næste fase i genåbningen af Danmark.

Sundhedsstyrelsen ændrede søndag retningslinjerne for den anbefalede afstand i det offentlige rum fra to til én meter. Det skete bare tre dage efter, at Folketingets partier forhandlede om genåbningens fase 2, 3 og 4. Flere partiledere er overbevist om, at statsministeren må have vidst under forhandlingerne, at Sundhedsstyrelsen var tæt på at ændre sine retningslinjer.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger til Ritzau, at forhandlingerne torsdag på Marienborg skete med ’blind makker’, fordi partierne ikke vidste, at afstandskravet var tæt på at blive ændret.

”Hun (statsministeren, red.) har givet ret i, at beslutningen ikke var truffet på det tidspunkt, hvor vi forhandlede. Men hun kan ikke have uvidende om, at der har været drøftelser og diskussioner om, at det skulle ændres. Det er meget lidt sandsynligt, at hun ikke har været bekendt med de drøftelser i sundhedsmyndighederne,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

“Hun kan ikke have uvidende om, at der har været drøftelser og diskussioner om, at det skulle ændres”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Ritzau

Mette F: Ville ikke have ændret aftalen

Flere partiledere spurgte ind til sagen under dagens spørgetid med statsministeren i Folketinget. Men både her og ved de efterfølgende spørgsmål fra pressen, afviste statsministeren, at hun har holdt oplysninger tilbage.

Ifølge Mette Frederiksen vidste partilederne, at der ”fortløbende pågår et arbejde” med at justere retningslinjerne. Men der var ikke besluttet noget torsdag, fastslog hun og afviste samtidig, at det ville have gjort en forskel for aftalen, hvis afstandskravet havde været én fremfor to meter.

“Partierne får det til at lyde som om der var kommet en helt anden aftale, det kan jeg simpelt ikke se,” sagde Mette Frederiksen til DR-nyheder efter spørgetimen.

Statsminister Mette Frederiksen møder pressen efter spørgetimen i Folketingssalen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF: Kunne have ændret aftale

Det er Kristian Thulesen Dahl helt uenig i:

“Jeg er ikke enig i, at det ikke havde gjort nogen forskel. Fra flere partier var der en stor interesse i, om afstandskravet kunne mindskes. Det havde gjort en forskel. Det havde givet endnu mere politisk grobund for, at man kunne have åbnet alt og så lukket specifikke områder, hvis man havde kendt de nye retningslinjer,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

DF-formanden nævner som eksempel, at det nye afstandskrav eksempelvis kunne have gjort en forskel for de 100.000 elever i gymnasiernes 1. og 2. G-klasser, som endnu ikke kan komme tilbage.