Muslimske kvinder i Danmark, som undertrykkes fysisk og psykisk af deres mænd, skal lære om deres egne rettigheder. Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen er på vej med en kampagne
Et ukendt antal muslimske kvinder i Danmark bliver undertrykt fysisk, psykisk og seksuelt af deres mænd, som bruger religionen og en anden kulturbaggrund til at holde dem nede. Berlingske har i en serie artikler under overskriften ”Islams ufrie døtre i Danmark” beskrevet fire sager, hvor kvinder i årevis har levet i slavelignende ægteskaber, men ikke har kunnet blive skilt religiøst, fordi manden nægtede dem skilsmisse. Selv om de var udsat for vold og manden i et af tilfældene havde giftet sig med kone nr. 2 i sit hjemland.
Nu vil ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) forsøge at hjælpe de undertrykte kvinder. Ministeren lancerer til september kampagnen ”Ret til ligestilling”, som skal modvirke social kontrol og fremme ligestilling. Kampagnen består af undervisningsmaterialer, som kan bruges på sprogskoler, klubber og foreninger. Den skal lære kvinderne, at de har ret til at bestemme over deres egne penge, ret til skilsmisse og ret til en uddannelse.
Vred minister
I Berlingskes artikelserie har kvinder fortalt om, hvordan deres mand har nægtet dem uddannelse og arbejde og hvordan de må aflevere deres dankort til manden. ”Min mand sagde til mig: ’Du skal ikke gå ud. Du skal ikke tage telefonen. Du skal ikke snakke med nogen,” som en kvinde siger til avisen.
Om kvindernes fortællinger siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen til Berlingske:
”Jeg er overrasket over, at kvinderne ikke kan bryde ud af det, de bliver udsat for. Jeg bliver også vred. Vred over, at de har kunnet leve så længe i Danmark uden at få kendskab til deres rettigheder”.
Syv millioner kroner til kampagne
Der er sat syv millioner kroner af til rettighedskampagnen. Pengene kommer fra satspuljemidlerne.
”Kampagnen kan ikke stå alene, og det er ikke nødvendigvis det helt store columbusæg,” siger hun.
Ministeren foreslår desuden, at der ændres nogle formuleringer i den integrationserklæring, som nyankomne flygtninge og familiesammenførte underskriver, og så vil hun tage de udsatte muslimske kvinders problemer op, når en ny handlingsplan om vold skal forhandles politisk til efteråret.
LÆS OGSÅ: Partier vil hjælpe udsatte muslimske kvinder
”Jeg er vred over, at de har kunnet leve så længe i Danmark uden at få kendskab til deres rettigheder”