Radikale bakker op om forslag fra DF, der skal hjælpe kvinder i parallelsamfund, som bliver udsat for psykisk, seksuel og økonomisk undertrykkelse af deres mand, som ofte bruger religionen til at holde dem fast i ufrie forhold
Muslimske kvinder, som udsættes for psykisk, seksuel og økonomisk undertrykkelse af deres mænd, skal hjælpes med nye politiske initiativer. Meldingen kommer efter at Berlingske i artikelserien ”Islams ufrie døtre i Danmark” har beskrevet, hvordan et ukendt antal muslimske kvinder lever i parallelsamfund i Danmark, hvor de ikke kan blive religiøst skilt, selv om de udsættes for årelang vold, undertrykkelse eller flerkoneri.
I et af fire eksempler, som Berlinske har beskrevet, har en kvinde i knap 30 år levet i voldeligt ægteskab, som hun blev tvunget ind i. Men hun kan ikke blive skilt muslimsk, fordi manden ikke vil skilles, selv om han har giftet sig med en kone nummer to i hjemlandet. I et andet eksempel fortæller en kvinde, at hun blev tvunget ind i et ægteskab med en mand, som tvang hende til sex og som slog hende, også under hendes graviditeter.
Eksempler som disse har fået Dansk Folkepartis Martin Henriksen til at lancere tre konkrete forslag:
- Kulturkonflikt-uddannelse: Uddanne offentligt ansatte som sygeplejersker, lærere og pædagoger i ”kulturkonflikt”, så de er klar til at tage konflikten, når de møder eksempler som det med kvinden, der var udsat for vold under en graviditet.
- Styrke krisecentre: Oprette flere pladser på krisecentre.
- Kriminalisering af sharialoven: DF ønsker et bredt forbud mod sharia, men i første omgang skal det præciseres i lovgivningen, at det kan straffes, hvis en mand er med til at fastholde en kvinde i et religiøst ægteskab med henvisning til sharia.
Radikal opbakning til DF
De Radikales integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen er ”vildt, vildt forarget” over beretningerne i Berlingske. Hun mener bl.a., at der skal laves uddannelsesprogrammer for offentlige ansatte i ligestilling og forebyggelse, flere pladser på krisecentre og exitprogrammer samt øget støtte til organisationer, som arbejder med udsatte kvinder, såsom Bydelsmødre, Mino Danmark og Exitcirklen.
Hun er desuden enig med Martin Henriksen i, at offentlige ansatte skal være bedre rustet til at turde tage konflikter, der bunder i en anden kultur.
”Jeg tror, Martin Henriksen har ret i, at vi skal bedre til at tage konfrontationer. Vi må aldrig anerkende undertrykkelse af hensyn til religion eller kultur,” siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.
Venstres integrationsordfører Marcus Knuth siger til avisen, at han er åben overfor flere stramninger.
Berlingskes artikelserie om ”Islams ufrie døtre i Danmark” kan læses her.