Mærke hjælper demente i Aarhus – DF-ordfører vil gøre det landsdækkende

0
5120
Demensmærket gør det nemmere for demente at tage med bybussen i Aarhus, fordi de undgår diskussioner med personalet, hvis de glemmer at betale. Foto: Midttrafik

Aarhus Kommune har på rådmand Jette Skives (DF) initiativ lanceret et lille mærke, som demente borgere kan bruge, når de færdes i det offentlige rum. “Dét mærke bør være landsdækkende,” mener DFs ældreordfører Jeppe Jakobsen

Et lille mærke med en hånd, der griber et hjerte, gør livet lidt lettere for demente i Aarhus Kommune. Mærket kan bæres af demente, når de tager med bussen, går på biblioteket, er ude og handle etc. Dermed kan de signalere til omverden, at der er en grund til, at de kan være lidt forvirrede og måske har brug for hjælp.

En supergod ide, mener Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen. Han foreslår, at mærket bliver landsdækkende.

“Det burde være et nationalt mærke på linje med det blå mærke til hørehæmmede. Det kan hjælpe de demente, og være med til at bryde tabuet omkring demens ved at gøre de demente mere synlige,” siger Jeppe Jakobsen.

Det lille demensmærke, som ca. 60 demente borgere nu benytter i Aarhus Kommune.

Ide fra England

Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus, fik ideen til demensmærket på en studietur i England. Busselskabet Midttrafik var med på ideen, og der var opbakning fra en gruppe nyligt diagnosticerede demente borgere, som gerne ville bruge mærket.

”Der var mange demente, som fik bøder i bybusserne i Aarhus, fordi de glemte at trække en billet. Det gav mange klager og konflikter, og det ville kunne undgås, hvis chaufføren kunne se, at der er tale om en dement borger,” fortæller Jette Skive om baggrunden.

Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus, fik ideen til demensmærket på en studietur i England. Foto: Hanh Nguyen Andersen

60 med i ordningen

Siden har buschaufførerne været på kursus i at håndtere demente. Det samme har frontpersonalet i kommunens kulturinstitutioner, og efter få måneder konstaterer Jette Skive, at demensmærket er blevet en succes. 60 demente borgere har indtil videre valgt at bruge mærket, og modtagelsen har generelt været meget positiv blandt demente og deres pårørende, fortæller hun.

”Det er også de demente selv, der har designet mærket,” fortæller DF-rådmanden, som også er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) ældre- og socialudvalg.

”Jeg vil tage ideen med til KL,” siger Jette Skive, som selvfølgelig også bakker Jeppe Jakobsens forslag op om at gøre demensmærket landsdækkende.

Det lille mærke udleveres i Demenshjørnet, som er en enhed i Aarhus, der hjælper med at diagnosticering og rådgivning til demente.