“Danskere på kanten kommer til at betale for højere ydelser til udlændinge”

0
2853
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard præsenterer Ydelseskommissionens kommissorium og sammensætning på et pressemøde tirsdag i Beskæftigelsesministeriet . Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF-formand kritiserer arbejdsgrundlaget for regeringens nye ydelseskommission. Der lægges op til flere penge til børnefamilier, hvilket først og fremmest er indvandrere og flygtninge. “En ommer” siger Kristian Thulesen Dahl

Arbejdsløse indvandrere- og flygtningefamilier skal have mere i offentlige ydelser, og det bliver danskere på kanten af arbejdsmarkedet, der kommer til at betale.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) onsdag offentliggjorde den ydelseskommission, som skal gentænke hele kontanthjælpssystemet, herunder kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Kommissionen, der har fået professor og vismand Torben Tranæs som formand, har fået et arbejdsgrundlag – et kommissorium – der bl.a. lyder på, at ændringerne skal være udgiftsneutrale og at fattige børnefamilier skal have bedre forhold.

Det får DF-formanden til at kalde hele oplægget for en ommer:

”Af kommissoriet for ydelseskommissionen fremgår det, at nogle skal have højere ydelser indenfor den ramme, der er, mens nogle skal have lavere ydelser. Det er børnefamilierne, der skal have højere ydelser. Det er den gruppe, hvor 60-70 procent er af udenlandsk herkomst. Og da det altså er et nulsumsspil, så skal man finde penge hos andre, og det vil så være hos danskere, der på forskellig vis er på kanten af arbejdsmarkedet,” siger Kristian Thulesen Dahl – og fortsætter:

”Det er jo en meget klar prioritering fra regeringens side. Jeg tror bare ikke, at det er den prioritering, danskerne havde forventet”.

Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

”Støttepartiers kritik bekræfter pointe”

Kommissoriet kan læses her. Det har omgående udløst massiv kritik fra regeringens støttepartier. De raser over, at ydelseskommissionens anbefalinger skal være udgiftsneutrale. Og netop den kritik bekræfter DFs pointe, mener Kristian Thulesen Dahl:

”Støttepartierne er jo ikke utilfredse med, at der er nogle grupper, der skal have mere. Dét, de er sure over, er at pengene skal tages fra udsatte danskere. Dermed er de med til at understrege vores pointe. Forskellen er bare, at støttepartierne gerne vil have, at grupper med primært udenlandsk baggrund får mere,” siger han.

Regeringen og støttepartierne blev tidligere på efteråret enige om at afsætte 300 millioner kroner til et midlertidigt tilskud til fattige børnefamilier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen. Beregninger i Beskæftigelsesministeriet har vist, at 63 procent af de familier, der får glæde af børnetilskuddet, er indvandrerfamilier. Derfor er det ifølge Kristian Thulesen Dahl åbenlyst, at en ændring af ydelsessystemet med det formål at forbedre børnefamiliernes situation, primært vil gå til indvandrere.

Hvis problemet er, at nogle vil få mindre, fordi andre skal have mere, er løsningen så ikke bare at droppe det udgiftsneutrale og istedet sige, at en omlægning gerne må koste mere?

”Vores budskab ikke, at der skal tilføres en masse nye midler. Vores budskab er, at udlændinge ikke skal have højere ydelser. For højere ydelser til udlændinge gør Danmark til et mere attraktivt land at søge til. Det viser undersøgelser,” siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til bl.a. en ny undersøgelser, som danske forskere har lavet for Princeton University. Den viste, at antallet af ikke-EU-migranter, der søger mod Danmark, er faldet i de perioder, hvor ydelserne er blevet sat ned.

Læs artikel: Lave ydelser får færre flygtninge og migranter til at søge mod Danmark

Formanden for Ydelseskommissionen Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør i VIVE, bliver interviewet i Beskæftigelsesministeriet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kig på modregningssystemet

Kristian Thulesen Dahl siger, at DF ikke mener, at der er brug for en større justering af ydelsessystemet. Partiet bakker således op om kontanthjælpsloftet. Men der kan være behov for at justere på visse regler:

”Der hvor vi synes, der er behov for at sætte ind, er i modregningssystemet. Der er nogle steder, hvor førtidspensionister bliver ramt af lidt for rigide modregningsregler, hvilket vi for eksempel har set i debatten om gensidig forsørgerpligt. Det vil vi gerne kigge på. Men det kræver ikke en hel kommission,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Læs kommissoriet for ydelseskommissionen her.

FAKTA: YDELSESKOMMISSIONEN

Fra regeringens pressemeddelelse om ydelseskommissionen:

”Regeringen har nedsat en Ydelseskommission til at gentænke kontanthjælpssystemet, som også omfatter integrationsydelsen, og finde en afløser for kontanthjælpsloftet, uden at det bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang.

Det nye kontanthjælpssystem skal balancere en række hensyn, og de hensyn sætter retningen for Ydelseskommissionens arbejde. Der skal være en klar økonomisk gevinst ved at arbejde, og der skal tages hensyn til børnefamilier, så børnene vokser op under rimelige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.

Samtidig skal der være en tilskyndelse til at forsikre sig gennem en a-kasse, og princippet om ret og pligt skal være et bærende element. Det betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrage i det omfang, det er muligt.

Endelig skal det fortsat være sådan, at man ikke kan komme til Danmark og få fuld kontanthjælp fra første dag. Der skal være en fornuftig sammenhæng mellem ret til offentlige ydelser og bidrag til det danske samfund”.

Kommissionen består af:

  • Torben Tranæs (formand), professor og forskningsdirektør i VIVE, medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab
  • Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune
  • Jon Kvist, professor, Roskilde Universitet
  • Jytte Andersen, tidligere minister og tidligere medlem af Folketinget
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, VIVE
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi, Københavns Universitet