MORGEN: Flygtningenævnet: Syrere kan sendes tilbage | DF forlader forhandlinger om rygning

0
3042
Får inddragelsen af syriske flygtninges opholdstilladelser dem til at rejse hjem til Syrien? Arkivfoto

God morgen! Hermed årets sidste morgen-nyhedsbrev fra ditOverblik. Vi holder en julepause frem til mandag den 6. januar 2020. Hilsen redaktionen

Flygtningenævnet: Syrere kan sendes tilbage

Danmark kan blive det første land i Europa, der hjemsender syriske flygtninge

HJEMSENDELSE | Flygtningenævnet afgjorde tirsdag, at tre syriske flygtninge fra hovedstaden Damaskus kan hjemsendes. Dermed kan Danmark blive det første land i Europa, der begynder at hjemsende syriske flygtninge. Det skriver Berlingske. Flygtningenævnets beslutning er en stadfæstelse af en afgørelse, som Udlændingestyrelsen traf tidligere på året.

Vurderingen hos Flygtningenævnet er, at situationen i det område af Syrien, hvor de tre kommer fra, er tilstrækkelig sikker til at vende tilbage.

Afgørelsen kan få betydning for andre lande i Europa. Eksempelvis har Migrationsverket i Sverige tidligere ændret praksis på baggrund af de danske myndigheders beslutninger:

”Med disse afgørelser kan Danmark blive det første europæiske land, der hjemsender syriske flygtninge, og når først der er kommet den slags afgørelser, kan det danne præcedens for andre lande,” siger professor og mellemøstekspert Sune Haugbølle til Berlingske.

To udlændingeadvokater kritiserer nævnets beslutning. De mener ikke, at Syrien endnu er et sikkert land.

Artiklen i Berlingske kan læses her (NB: Kræver abonnement)

Forsvarsminister Trine Bramsen under sidste uges pressemøde om mulig svindel i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Rigsrevisionen blev ikke informeret om politianmeldelse i skandalesag

Rigsrevisionen fik ikke besked om tre år gammel politianmeldelse for bestikkelse i Forsvarets Ejendssomstyrelse, da den i 2019 gik ind i sagen, afslører BT

SKANDALE | BT skriver, at Rigsrevisionen ikke blev informeret om en politianmeldelse mod Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forud for, at Rigsrevisionen gik ind i sagen om styrelsen på foranledning af en whistleblower.

“Det er grotesk. Kort før, at rapporten blev overdraget til os, fik Rigsrevisionen at vide, at der var en retssag i Viborg. Det betyder, at Rigsrevisionen under hele forløbet var fuldstændig uvidende om, at der kørte en politisag. Det er noget, ministeriet skal informere om, og det har det altså ikke gjort,” siger formand for Statsrevisorerne Henrik Thorup fra Dansk Folkeparti.

Skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vokser dermed. Tidligere er det kommet frem, at forsvarsministrene Trine Bramsen og Claus Hjort Frederiksen heller ikke blev informeret om den svindelsag, der var under oprulning i styrelsen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Sundhedsminister vil have debat i Etisk Råd om hjernedødskriterium

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt synes det er fint med debat, men advarer om, at vigtig lovændring kan blive forsinket

HJERNEDØD | Næste år genindføres hjertedødskriteriet for at øge mængden af tilgængelige organer til transplantation, men sundhedsminister Magnus Heunicke er bekymret for at der træffes en overilet beslutning uden den nødvendige debat om de etiske dilemmaer og vil derfor have Etisk Råd til at diskutere sagen. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Årsagen er at det i dag med ny teknologi er blevet muligt at transplantere fra organer, hvor patientens hjerte er holdt op med at slå. Indførelse af hjertedødskriteriet vil øge mængden af tilgængelige organer med mellem 20 og 40 pct.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har intet imod, at Etisk Råd diskuterer sagen, men er bekymret for at en ny diskussion af den aftale som blev indgået i april 2019 kan forsinke processen. ”Jo længere tid vi venter, jo færre kan få gavn af organerne,” understreger Liselott Blixt.

Regeringen vil kun tillade tobakssmag i e-cigaretter.

DF forlader forhandlinger om plan mod rygning

DF vil ikke acceptere et forbud mod smag i e-cigaretter, siger sundhedsordfører Liselott Blixt til Altinget

RYGNING | Dansk Folkeparti trækker sig fra forhandlingerne om en handlingsplan mod rygning. Det skriver Altinget. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede i sidste uge partierne for en udkast til en aftaletekst, hvori der indgår et forbud mod alle andre smagsstoffer end tobak i e-cigaretter. Det vil DF ikke være med til, og derfor følger partiet nu Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der trak sig fra forhandlingerne i sidste uge.

“Jeg har skrevet til ministeren, at vi ikke kan se os selv i dét, der ligger. At hvis de fastholder teksten, så er vi ikke med,” siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til Altinget.

Er det smagsforbud i e-cigaretter, der er stridspunktet?

“Ja. Efter vi for et par år siden regulerede lovgivningen om e-cigaretter på grund af hjemmeproduktion, så vil man nu sende forbrugerne videre til grænsehandel og hjemmeproduktion i stedet for at have kontrol med det.”

Forhandlingerne om tobaksaftalen fortsætter onsdag. Sundhedsministeren er i følge Altinget meget tæt på at kunne præsentere en aftale.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard præsenterer formanden for Ydelseskommissionens kommissorium, Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør i VIVE, på et pressemøde tirsdag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kommentator: S-regering vil blive fanget i ”krydspres” om ydelser

Regeringen vil enten blive uveYdelseskommissionen afleverer

YDELSER | Statsminister Mette Frederiksen og hendes regering vil om præcis et år få ballade med enten rød eller blå blok. Det forudsiger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen i en analyse, efter at regeringen tirsdag offentliggjorde kommissoriet for den ydelseskommission, der til januar 2021 skal komme med forslag til et nyt kontanthjælpssystem.

Forslagene vil nemlig enten gøre regeringens støttepartier rasende – eller også vil partierne i blå blok kunne anklage regeringen for at bryde med den stramme udlændingepolitik. De røde støttepartier vil nemlig forlange, at udsatte børnefamilier med ledige forældre – herunder mange indvandrerfamilier – skal have et permanet løft. Omvendt vil partierne i blå blok kunne anklage regeringen for at bryde med den stramme udlændingepolitik, hvis ydelserne sættes i vejret. Det vil nemlig gøre det mere attraktivt for udlændinge at søge til Danmark.

”Kort sagt vil der være lagt op til et opgør, hvor de røde vil slås for at hindre børnefattigdom, mens de blå vil kæmpe for at forhindre, at Danmark igen begynder at tiltrække asylansøgere og migranter i større skala. I det slagsmål risikerer Mette Frederiksen at blive klemt,” skriver Thomas Larsen.

Hans analyse i Berlingske kan læses her (NB: Kræver abonnement)

Pernille Bendixen er midlertidigt tilbage på Christiansborg. Foto: Steen Brogaard

Pernille Bendixen afløser sygemeldt Alex Ahrendtsen

DFs tidligere børneordfører Pernille Bendixen er midlertidigt tilbage i Folketinget

ORLOV | DFs tidligere børneordfører Pernille Bendixen, der måtte forlade Folketinget efter valget i juni, er midlertidigt tilbage på Christiansborg. Hun afløser i disse uger DFs kultur- og skoleordfører Alex Ahrendtsen, der er sygemeldt med stress. Pernille Bendixen er førstesuppleant på Fyn. Hun røg ud, da DF gik fra fire til to mandater på Fyn.

Om at være tilbage på Borgen, siger hun til Fyens Stiftstidende i dag:

“Det har jeg det lidt blandet med. At træde ind på Christiansborg igen er lidt som at komme hjem. Omvendt ved jeg, at det er for en kortere periode uden at vide, om den kommer til at række længere end 15. januar,” siger Pernille Bendixen.

Avisen spørger, hvordan det er at være tilbage i folketingsgruppen, efter at den blev reduceret fra 37 til 16 mandater ved valget:

“Det er lidt specielt, men stemningen er fin, og de andre har jo også haft længere tid til at vænne sig til, at vi ikke er så mange,” siger Pernille Bendixen.

POLITISK KALENDER – onsdag den 18. december 2019

14:00 Europaudvalget holder møde med statsministeren

På dagsordenen er afrapportering af statsminister Mette Frederiksen (S) fra EU-topmødet 12. til 13. december.

Foto: Christoffer Regild

Møde i Folketingssalen:

Forslag til finanslov for finansåret 2020.
Af finansministeren (Nicolai Wammen): I tillægsbetænkningen er der stillet 426 ændringsforslag. Udenfor tillægsbetænkningen er der stillet følgende ændringsforslag: V og DF har stillet ændringsforslag nr. 427 og 430. V og KF har stillet ændringsforslag nr. 438 og 439. V har stillet ændringsforslag nr. 432, 433, 437 og 441. DF har stillet ændringsforslag nr. 428, 429, 431, 434-436 og 440. Finansministeren har stillet ændringsforslag nr. 442-522.

Læs mere her

TWITTER & FACEBOOK

DFs formand Kristian Thulesen Dahl kommenterer nedsættelsen af ydelseskomissionen på Twitter:

DFs gruppeformand Peter Skaarup om minimumsnormeringer: