Fanatiske kvinder fra terrorgruppen IS har overtaget kontrollen med den store fangelejr i Syrien for udenlandske IS-kvinder og deres børn
Der var i lejren Al-Hol, at den meget omtalte 13-årige sårede dreng med dansk baggrund levede med sin mor og sine søskende. Norsk fjernsyn NRK har været inde i lejren – under beskyttelse af væbnede vagter. Her fortæller de, at lejren over de senere måneder har forandret sig afgørende: hvor kvinderne før i en vis udstrækning selv valgte deres tøj, er de nu alle dækket helt til og i sort.
Eller som kvinder i lejren siger til den norske journalist, så er der kun tre grupper af kvinder: Dem der helhjertet støtter IS, dem der ikke gør det – og så dem, der bare gemmer sig. Og den første gruppe fører ordet.
Det norske tv-hold var sidst i lejren i februar, hvor nøden var større og mange børn var synligt syge. Dengang gemte kvinder sig for kameraet. Nu stimler de i stedet sammen om holdet for at fortælle om deres holdninger til IS.
Og uden undtagelse støtter de interviewede kvinder IS og dets gerninger. Direkte adspurgt om hun er stolt af det, hun har været med til, siger kvinden, der kalder sig Um Abdurahman, klart ja.
”Vi har blot gjort det, Allah bad os om at gøre. Allah har beordret os i hellig krig.”
Så vil journalisten vide, hvad hun tænker om de drab og halshugninger, IS er kendt for.
”Drabene var at følge Allahs love. De som har forladt Allahs vej, blev dræbt.”
”Vi har blot gjort det, Allah bad os om at gøre. Allah har beordret os i hellig krig”
kvinder i Al-Hol lejren til norsk tv
Efterspillet
Lejren huser omkring 11.000 fanger, hvoraf 91 procent er kvinder og børn. Det store flertal overgav sig under de sidste kampe, mens IS stadig kontrollerede en del af Syrien. I dag er de dem, ingen vil have.
Enkelte lande som Sverige og Frankrig har hentet enkelte forældreløse børn hjem. Sverige er de blevet overladt til familierne, mens man i Frankrig har valgt at placere dem i pleje, indtil det er afklaret, hvad der er bedst for børnene – og hvor ekstreme holdninger de selv har. Men trods kritik fra især USA vil deres hjemlande ikke have de voksne tilbage.
I Syrien er man begyndt med at retsforfølge de lokale IS-krigere, men holder sig fra at gøre noget ved de mange udenlandske krigere. Her ønsker man en international domstol, der kan rydde op efter krigen. Men det har lange udsigter, for det vil kræve ikke bare penge og jurister, men også en FN-resolution.
Norsk tv har også fulgt en af de foreløbig 6000 lokale retssager mod mistænkte IS-krigere. Under retssagen tilstod en tidligere bygningsarbejder Mohammed Khalil Hassan at have dræbt en mand og bortført kvinder som sexslaver. Han viste ingen tegn på anger, for som sagde til den norske journalist: ”Jeg angrer ikke, for ingen fra IS indrømmer, at de fortryder noget.”
Også udenfor lejrene er IS et problem for syrerne. Alene i det nordøstlige Syrien, der er den mest ustabile del af landet, blev der i maj meldt om 139 terrorangreb med mindst 78 dræbte. Angrebene udføres af IS-krigere, der er gået under jorden.