Hver femte tror de er med i S-forslag om tidlig pension

0
2174
TV-duel imellem statsministerkandidaterne Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) i 21Søndag DR-Byen i København. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR/Scanpix 2019

20 procent af danskerne tror de er en del af Socialdemokratiets plan om ret til tidlig pension. Det viser ny meningsmåling. Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte S-forslaget for et bluffnummer i søndagens tv-duel

Hvem skal være omfattet af Socialdemokratiets forslag om ret til at gå tidligere på pension? Det prøvede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flere gange at få Socialdemokratiets formand Mette Frederiksens til at svare på, da de to søndag aften mødtes i en direkte TV-duel i Danmarks Radio.

Statsministeren fik ikke noget klart svar, men hvis man spørger danskerne, så mener hver femte, at det er dem, der skal være omfattet. Det viser en meningsmåling, som Greens Analyse har lavet for Børsen.

1078 er blevet spurgt, og 20 procent af disse siger, at de forventer at være omfattet af retten til tidligere pension for nedslidte.

Socialdemokratiet vil sætte tre milliarder kroner af om året til ordningen. Det fik Lars Løkke Rasmussen til at kalde pensionsplanen for ”det største bluffnummer i dansk politik i flere generationer”. Ifølge statsministeren rækker tre milliarder kroner kun til, at 2850 danskere kan gå på pension tre år før tid.

Socialdemokratiet mener dog, at tallet er 6000 personer, svarende til mere end hver ottende i en årgang. Det er dog stadig et stykke til de 20 pct. af danskerne, som ser sig med i ordningen i følge Greens Analyseinstitut.

”20 procent er et pænt højt tal. De kommer til at skabe nogen forventninger, som de måske kommer til at skuffe,” siger Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til Børsen.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen mener, at partiet har lagt sit forslag åbent frem:

”I modsætning til Lars Løkke lægger vi åbent frem, at vi vil afsætte tre mia. kr. til at hjælpe dem, der har været længst muligt på arbejdsmarkedet og er nedslidte, med en rettighed til at kunne gå tidligere på pension. Hvordan den model præcis skal laves, vil vi gerne have mulighed for at drøfte med arbejdsmarkedets parter,” siger Wammen til Børsen.