Hvad sker der, Sverige? Svenske regioner hamstrer coronavaccine

0
2310
Sundhedspersonale i Malmø vaccineres med Covid-19 vaccine fra Pfizer BioNTech. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

De svenske län (regioner) holder sig tilbage med at bruge den livreddende Covid-19 vaccine. Mindre end halvdelen af de foreløbig 160.000 doser er taget i brug

Med op til 116 dødsfald om dagen på grund af Covid-19 skulle man synes, at svenskerne ville have mere end travlt med vaccinesprøjten. Men foreløbig er kun 80.000 svenskere fået det første stik. Det svarer til færre end halvdelen af de omkring 160.000 leverede doser af de to slags vacciner, som svenskerne – lige som danskerne – har til rådighed.

Forklaringen er ægte svensk. Myndighederne har læst på indlægssedlen, at hver patient skal have to doser. Så når man har fået sin første vaccination, bliver den anden dosis stående i dybfryseren, indtil man efter tre-fire uger skal have næste.

En ventetid, der ud fra den aktuelle dødelighed svarer til op mod 3000 døde. For brugte man doserne med det samme, er effekten ret stor – om end ikke de lovede omkring 95 procent. Og så kunne man tage anden dosis fra de forsyninger, der kommer løbende.

Til de svenske medier, der i dag har samlet historien op, har flere regioner sagt, at deres hamstring af vaccine sker på anbefaling af sundhedsmyndighederne. Men hos Folkhälsomyndigheten, der svarer til den danske sundhedsstyrelse, kan man ikke genkende den forklaring.

Anders Tegnell, Sveriges omstridte statsepidemiolog, på tirsdagens pressemøde. Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Selv Tegnell imod

Regionernes tøven har fået landets meget omstridte landsepidemiolog, Anders Tegnell, ud af kontoret i dag. På et pressemøde i dag sagde han, at der bestemt ingen grund er til at hamstre vaccine. En første dosis hjælper godt og forsyningerne af mere vaccine er relativt sikre.

”Kan man vaccinere mere, så er der ingen grund til at holde sig tilbage,” sagde Tegnell på mødet.

Men regionerne synes stadig at gå deres helt egen vej. En af dem er den nordlige region Norrbotten. Her insisterer man stadig på ikke at bruge dosis 2 på trængende borgere.

Pia Näsvall, der er cheflæge for regionen, siger, at det er vigtigere for hende, at – som hun siger – ”visse grupper” skal kunne være sikker på at få den anden dosis. Til svensk radio definerer hun disse grupper som de allerældste, der har været hårdt ramt under svenskernes håndtering af krisen.

”Vi skal være helt sikre og trygge ved, at de kan få den anden dosis,” siger hun. Tydeligvis er hun ikke optaget, at mange andre er udsatte.

Kilder: Expressen, SVT, Folkhälsomyndigheten.