Millioner af svenske kroner fra offentlige kasser går hvert år til personer og organisationer, der opildner til vold. Især islamistiske kredse drager fordel af den svenske godtroenhed

Pressemeddelelser fra Säpo, svensk sikkerhedspoliti, kommer bestemt ikke hver uge og ofte er de ikke særligt interessante. Men denne uge har Säpo fået svenskerne til at diskutere for alvor, for man er bekymret over, at ekstremister – især fra de islamistiske kredse – ukritisk får støtte fra kommuner og andre til deres projekter. Politikere og embedsfolk deler støtte ud til projekter uden at tjekke, hvem der står bag og hvor pengene ender.

”Vi ser at skattepenge går til aktiviteter, der støtter de voldsparate ekstremister. Personer, som vi overvåger, får penge af kommuner og myndigheder,” siger den operative chef, Johan Olsson.

Flest penge til islamister

I pressemeddelelsen fremhæver man, at støtten hjælper ekstremister på to måder. Dels får de penge til deres aktiviteter, dels får støtten dem til at fremstå mere seriøse og får derfor mere moderate personer til at stole på de ekstremistiske typer.

”Det at kunne råde over offentlige midler øger legitimiteten og giver økonomisk basis for at skabe fora, hvor radikalisering kan finde sted – og det bidrager til væksten i de ekstremistiske miljøer. Historisk har vi set det i alle de tre ekstremistmiljøer, som Säpo følger, men vi ser lige nu at problemet er størst i det voldsparate, islamistiske miljø,” siger Johan Olsson videre i pressemeddelelsen.

Säpo deler de ekstreme miljøer ind i tre grupperinger: det venstre- og det højreorienterede miljø og så de islamistiske miljøer. Trods denne politisk korrekte opdeling lægger Säpo dog ikke skjul på, at man bruger flest kræfter på – og er mest bekymret – for de islamistiske miljøer. Og det er afgørende for svensk demokrati, at pengestrømmen stopper.

”For at mindske væksten i ekstremistmiljøet skal samfundet forhindre, at organisationer, som bidrager til radikalisering, får offentlig støtte. Staten skal ikke finansiere tiltag, som undergraver vores demokrati ved at støtte voldsparat ekstremisme,” slutter Johan Olsson.

Säpo har dog ikke forsøgt at gribe ind overfor de embedsmænd, der deler penge ud til ekstremister. I stedet foreslår man at der bliver oprettet center, der kan rådgive de kommunale pengemænd.

Hvad sker der, Sverige? – fortsætter i morgen.