Hundreder mister deres statsborgerskab

0
2887
IS-krigere, der er taget til fange af den Syriske Demokratisk Hær i landsbyen Baghouz. Foto: DELIL SOULEIMAN / Ritzau Scanpix

Storbritannien er ikke alene om at tage statsborgerskab fra IS-krigere og deres følgere. Også USA og Australien bruger alle legale midler for at holde ekstremisterne ude

Den mest opsigtsvækkende sag fra USA handler om Hoda Muthana, der tog fra Alabama til Syrien som 15-årig. Hun håber nu på at komme hjem til USA – hendes mand er omkommet og det samme gælder for hendes to tidligere ægtemænd. Men det bliver et nej fra USA – selv præsident Donald Trump har blandet sig i sagen.

Hun kan, som andre der har fået statsborgerskabet taget fra dem, få statsborgerskab et andet sted. Hendes egen far var en diplomat fra Yemen og hun har derfor ikke automatisk ret til amerikansk statsborgerskab bare fordi hun er født i USA. Hendes advokat taler for at hun skal hjem for at stå for en amerikansk domstol.

Hoda Muthana og 1500 andre kvinder og børn sidder i dag i en kurdisk-kontrolleret lejr i Syrien. Hun og hendes barn er under særlig beskyttelse, da kurderne frygter at IS-tilhængere vil overfalde hende. Hun har nemlig lovet at ville tale imod IS og hjælpe andre til at komme væk fra det ekstreme miljø.

Sådan var det ikke altid. Hun har været kendt for at rekruttere andre til krigen og har også tidligere opfordret til drab på amerikanske civile.

Fra DJ til IS

Også Australien har taget passet fra en række tidligere IS-krigere uden derfor at gøre dem statsløse. Den mest kendte af dem er nok Neil Prakash fra Melbourne, der gik fra at være en populær DJ til at rekruttere unge til at kæmpe for IS. Da han gennem sin far har ret til statsborgerskab i Fiji, tog regeringen hans australske statsborgerskab fra ham i december i lighed med et dusin andre.

Tidligere er det kommet frem, at mere end hver tredje, der tog fra Storbritannien for at kæmpe for IS i Syrien og Irak, i al stilfærdighed er kommet tilbage. Sikkerhedstjenesterne siger, de kender dem alle og vurderer, at de kun udgør en lille eller slet ingen fare. Helt anderledes ser sikkerhedstjenesterne på dem, der blev i Syrien efter at IS’ hovedby Raqqa faldt.

Alene i 2017 tog den britiske regering statsborgerskabet og dermed passet fra 104 personer. Nyere tal foreligger ikke.