Göteborg: Kommunalt ansattes tavshed hjælper bander og ekstremister

0
1552
En 33-årig politibetjent blev i starten af juli skudt og dræbt i Göteborg-forstaden Biskopsgården. Et 17-årigt bandemedlem sidder nu varetægtsfængslet, sigtet for drabet. Her bærer betjente kisten med deres dræbte kollega ud af Vasakirken i Göteborg efter bisættelsen for to uger siden. Foto: 9200 Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix

Ny rapport tegner et skræmmende billede af kulturen i Sveriges næststørste by, Göteborg. Offentligt ansatte tør ikke tale om områdets store problemer

Konsekvensen af tavsheden er, at kriminelle bander og islamistiske kredse har langt friere spil end i resten af Sverige. Rapporten blev bestilt i 2020, da bandernes kontrolposter blev omtalt både i svenske og internationale medier. Men allerede dengang havde den ansvarlige i kommunen for forebyggelse af kriminalitet interviewet 200 personer med stort samme resultat.

Vi har her i ditoverblik.dk en række gange fortalt om de unikke problemer ved den svenske vestkyst. Lovløshed hvor bander opretter deres egne kontrolposter og vejspærringer går hånd i hånd med et miljø, der har fostret en stor del af landets ekstreme islamister. Omkring 300 personer med svenske papirer har kæmpet for IS og mange kommer fra Göteborg og er vendt tilbage dertil.

Læs også: Indvandrerbander har taget kontrollen med gader i Sveriges næststørste by

De problemer beskrives i rapporten, der samtidig tegner et billede af en kultur i byens administration, der har opgivet at gøre noget ved problemerne. Rapporten taler direkte om en tavshedskultur, hvor ingen fortæller om virkeligheden til deres chefer eller til politikerne i byen.

Ingen dårlige nyheder

En central pointe i rapporten er, at de forskellige ledere i kommunen for alt i verden vil undgå at være den, der fortæller politikerne de dårlige nyheder.  Dels er man direkte bange for repressalier fra enten de kriminelle grupper eller fra byens islamistiske kredse. Dels er man direkte usikker på, om man har den politiske ledelses opbakning, hvis der bliver en konflikt.

I et interview med avisen GP siger rapportens forfatter, Anna Ekström, at under alle omstændigheder så udgør medarbejdernes tavshed et svigt:

”Det bliver for sort/hvidt, hvis man bare siger, at de ansatte ikke får gehør hos deres foresatte. En del af problemet er, at de heller ikke selv vover at håndtere den udsathed, som mange lever med hver dag.”

I hendes arbejde med rapporten er det kommet frem, at de ansatte i kommunen ofte er ude af stand til at reagere passende på det, som rapporten kalder for subtile trusler. Som når en klient i forbifarten nævner, at han er en del af et kriminelt netværk.

Kilder: GP, SVT, rapporten selv