DF-ordfører kalder minister i samråd: Forældre må stadig kun se døende søn 1,5 time pr. uge

0
1055
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl savner handling fra socialminister Astrid Krag (S) i sagen om døende Marco, som de biologiske forældre kun må besøge 1,5 time hver uge på hospice. Ankestyrelsen afviser at hjælpe forældrene

Der var ingen hjælp at hente hos Ankestyrelsen for det forældrepar, der kun må se deres døende lille søn Marco i 1,5 time hver uge. Ankestyrelsen meddelte i sidste uge, at den ikke vil tage sagen om Marco op igen. Styrelsen mener, at Faaborg-Midtfyn Kommune har handlet korrekt, da den besluttede, at de biologiske forældre Heidi og Bo Trawel ikke må få mere tid med Marco på det hospice, hvor deres et år gamle dreng tilbringer sin sidste tid.

Men det er helt urimeligt, mener Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl. Hun har i forvejen stillet spørgsmål om sagen til socialminister Astrid Krag, og efter Ankestyrelsens beslutning går hun nu videre og kalder ministeren i samråd. Karina Adsbøl vil have svar på, om Astrid Krag mener, at lovgivningen på området er rimelig og tilstrækkelig.

“Jeg synes absolut ikke, det er rimeligt, at man som forælder ikke kan få mere tid sammen med sit barn. Som politiker synes jeg, man bør tage stilling til, om det er sådan et samfund, vi gerne vil have, og hvis det ikke er det, må vi jo ændre i lovgivningen,” siger Karina Adsbøl til Jyske Vestkysten.

Presserende sag

Marco blev fjernet fra hjemmet, da han var to måneder gammel, fordi Faaborg-Midtfyn Kommune ikke mente, at forældrene kan varetage den fulde omsorg for deres søn. Fire måneder senere blev han diagnosticeret med en sjælden nervesygdom, som kun giver ham få måneder at leve i og han er nu indlagt på Hospice Djursland. Men her kan forældrene altså kun se deres søn 1,5 time om ugen.

“Den her sag rejser jo nogle principielle spørgsmål om, hvordan vi vil behandle familier, som har et barn, der er anbragt, hvis deres barn skulle blive syg. Det har jeg taget stilling til, og det synes jeg også, ministeren har pligt til at gøre som øverste ansvarlige på området. Hun har haft mulighed for at komme på banen selv, og det er jo en sag, som er rimelig presserende,” siger Karina Adsbøl til Jyske Vestkysten.

Hun mener, at socialminister Astrid Krag har været alt for passiv. TV2 har dækket sagen grundigt, og Karina Adsbøl har via Social- og Ældreudvalget stillet flere spørgsmål til Astrid Krag i juli. Men indtil videre har ministeren kun udtalt sig om sagen i meget overordnede vendinger.

“Ministeren tager ikke ansvar”

Til TV2 Fyn sendte ministeren denne skriftlige udtalelse den 29. juli:

“Det skærer i hjertet, når et barn er døende og situationen her virker meget ulykkelig. Jeg kender ikke den konkrete sag i detaljer, men som jeg forstår fra det beskrevne i pressen er samværet med de biologiske forældre nu blevet øget. Desuden er Ankestyrelsen underrettet og kan følge sagen tæt og kan af egen drift gå ind og træffe afgørelse om samvær i den konkrete sag”.

Ministerens svar fik Karina Adsbøl til at udtale følgende til TV2 Fyn:

”Vi har en socialminister, som i hvert fald ikke tager noget ansvar i den her sag. Der er heller ikke noget svar på, om ministeren vil rette henvendelse til sin socialdemokratiske kollega borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune (Hans Staunsager, red.). Det er desværre utroligt og dybt skuffende, at ministeren leverer sådan et intetsigende svar”.

Rådgiver: Kaster aben videre

Også andre er utilfredse med ministerens manglende ageren. Mette Valentin, der er privatrådgiver og partsrepræsentant for de biologiske forældre, mener, at ministeren burde gå mere aktivt ind i sagen:

“Jeg synes, det er et meget svagt svar, hun giver, og jeg synes, at hun kaster aben videre til Ankestyrelsen. Jeg synes, hun burde ringe til borgmesteren med det samme og sige til ham, at han skal gribe ind i den her sag og gøre noget,” sagde Mette Valentin til TV2 Fyn som kommentar til Astrid Krags udtalelse.