Global trend: Vælgerne dropper de etablerede partier

0
1025
Franskmændene har mistet tilliden til præsident Emmanuel Macron, viser en frisk meningsmåling. Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Tirsdagens danske kommunalvalg passer ind i en global trend, hvor vælgerne vender ryggen til de etablerede partier

Det er nemt at blive opslugt af detaljerne i kommunevalgets fortællinger om rævekager, fornærmede eks-borgmestre og højborge i ruiner. Men man skal ikke se langt ud over landets for at se det som en del af en større trend. En trend, hvor vælgerne ikke gider de siddende magthavere og ønsker fornyelse – nogle gange uden helt at vide, hvad der venter dem.

Tættest på os er der et delvist uventet regeringsskifte i Norge og en svensk statsminister, der er nedslidt og går før tid. Og i Tyskland er Mutti Merkel endelig på vej væk fra kanslerkontoret i Berlin. Og ligesom en hel del tyskere ikke kan forestille sig en anden end hende som kansler, så kunne de tydeligvis slet ikke lide den efterfølger, hun selv var med til at finde.

Og en tysk regering anført af socialdemokraterne – og med hvad der svarer til SF og LA som partnere – er en urealistisk løsning i Berlin. Men det er altså prisen for et opgør med det etablerede.

Det bliver værre

Hvis man tror på meningsmålinger, så vil denne trend kun blive stærkere. Den franske præsident Emmanuel Macron blev selv valgt ved et jordskredsvalg og stampede samtidig et nyt parti op af jorden. Dermed sikrede han sig et solidt flertal i parlamentet i Paris og dermed i princippet frie hænder til at udfolde Europas måske mest magtfulde politiske job.

Men det er sat over styr nu. En frisk meningsmåling fra avisen Figaro viser, at franskmændene har tabt tilliden til ham og det længe før næste sommers præsidentvalg. Totredjedele af de adspurgte synes ikke at han lever op til værdigheden – og at han nærmest bare er endnu en kandidat til jobbet.

Endnu værre ser det ud for de regerende demokrater i USA. De kan kun glæde sig over, at der er et år til næste valg, det såkaldte midtvejsvalg. For lige nu fører republikanerne med 13 procentpoint i en meningsmåling fra det ledende institut Rasmussen Reports – selv da flest var sure på tidligere præsident Donald Trump, havde demokraterne kun en encifret føring.

Dykker man ned i tallene, ser man at kun tre ud af fire vælgere, der definerer sig selv som demokrater, kunne finde på at stemme på en kandidat fra demokraterne. Til gengæld er næsten alle republikanske vælgere klar til at stemme på en republikaner og det samme gælder for et klart flertal af de vælgere, der definerer sig som uafhængige.

En del af forklaringen er naturligvis præsident Joseph R. Biden. Men det skyldes også de interne stridigheder i partiet, der ikke kan samle sig om Bidens store planer. Og manglen på nye ideer og ny politik på hylderne koster altså også dyrt i USA.

Kilder: Figaro, New York Times, Rasmussen Reports