Rabarbersaft og gode relationer: Sådan fik DF markant indflydelse på Bornholm

0
1135
Bornholms kommende borgmester Jacob Trøst fra Konservative Folkeparti udtaler sig, da konstitueringsaftalen offentliggøres natten til onsdag. Ved siden af ham ses bl.a. DFs Linda Kofoed Persson og Enhedslistens Morten Riis. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti var en central spiller, da en usædvanlig alliance med DF, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Konservative tirsdag lavede en konstitueringsaftale, som baner vejen for et opsigtvækkende magtskifte på Bornholm

En flaske økologisk rabarbersaft satte tirsdag aften gang i forhandlinger på Bornholm, som nu fører til, at øen får ny borgmester og Dansk Folkeparti får markant indflydelse.

Spidskandidaterne for to af valgets vindere, DFs Linda Kofoed Persson og Enhedslistens Morten Riis, havde nemlig aftalt at mødes på valgaftenen ved 22.30-tiden ”for lige at tale sammen over en økologisk rabarbersaft”.

De to partier holdt valgarrangementer ved siden af hinanden på hotel “Green Solution House” i Rønne, og da spidskandidaterne stod klar med rabarbersaften, kiggede den nyvalgte konservative spidskandidat Jacob Trøst forbi.

Han ”ville lige høre hvordan det gik”, og de tre spidskandidater besluttede at finde et mødelokale, hvor de kunne tale sammen uforstyrret. Her viste der sig hurtigt en mulighed for at lave en fælles aftale, og efter en times tid kunne de tre spidskandidater gå tilbage til deres respektive grupper for at høre, om de var med på dét, der nu tegnede sig: En konstitueringsaftale mellem Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative, hvor sidstnævnte besætter borgmesterposten.

Alle grupper bakkede op, og efter yderligere forhandlinger, kunne de tre partier samt Kristendemokraterne, der har fået én plads i den nye kommunalbestyrelse, klokken 01.30 gå ud til de mange fremmødte journalister og fortælle, at de havde indgået en konstitueringsaftale. En aftale, som nu betyder, at Bornholms Regionskommune pr. 1. januar 2021 får en ny borgmester og en ny politisk retning.

Farvel til den socialdemokratisk borgmester Thomas Thors, der fik et elendigt valg. Goddag til Jacob Trøst, politiassistent og nyvalgt for de konservative.

Dansk Folkeparti samlet til valgflæsk tirsdag aften på Green Solution House i Rønne. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

DF ind i varmen

Og velkommen i varmen til Dansk Folkeparti, der for andet valg i træk fik fire mandater valgt ind og som nu er det største borgerlige parti med 15,3 procent af alle bornholmske stemmer.

For fire år siden ville ingen af de andre partier have DF med i en konstituering. Denne gang blev DF en central spiller. I en aftale, som har støtte fra 15 af 23 medlemmer i den nye kommunalbestyrelse.

Dansk Folkeparti får to ud af fem formandsposter i de stående udvalg. René Danielsson bliver formand for Social- og Sundhedsudvalget og Linda Kofoed Persson bliver formand for et nyoprettet “Udvalget for beskæftigelse, erhverv og bolig”. Desuden bliver Linda Kofoed Persson medlem af økonomiudvalget, og DF får en formandspost i Rønne Havn samt pladser i alle stående udvalg.

”Så er vi ikke nået længere i forhandlingerne. Vi mødes igen klokken 15 torsdag, hvor vi forhandler videre,” fortæller Linda Kofoed Persson i telefonen torsdag formiddag.

På det tidspunkt kan DF-spidskandidaten se tilbage på to ekstremt travle døgn. Møder og interviews har fyldt alle døgnets vågne timer, og i betragtning af, at Linda Kofoed Persson kun nåede at få to timers søvn på sofaen natten til onsdag, så har der – mildt sagt – været nok at se til.

Glæde hos Dansk Folkeparti, da resultaterne fra de første bornholmske afstemningssteder er blevet offentliggjort. DF endte med en lille tilbagegang på 0,4 procentpoint til 15,3 %. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

”Bornholmerne vil have fornyelse”

Men det har været sliddet værd. Linda Kofoed Perssons mailboks og telefon er fyldt med mails, sms’er og messenger-beskeder fra bornholmere, som er glade for den nye aftale. Også folk fra den yderste venstrefløj. De roser, at DF trods borgerligt flertal er gået med i en aftale, som sikrer et bredt samarbejde.

”Bornholmerne vil have fornyelse, og jeg er glad for, at vi ikke har Enhedslisten stående med sine syv mandater udenfor og råbe højt,” siger Linda Kofoed Persson.

“Jeg er glad for, at vi ikke har Enhedslisten stående med sine syv mandater udenfor og råbe højt”

Hun mener, at aftalen honorerer vælgernes ønske. Socialdemokratiet og Venstre blev mere end halveret ved valget. Socialdemokratiet gik fra 34,2 % til 15,4 %, og den siddende borgmester Thomas Thors (S) fik bare 799 personlige stemmer. Enhedslisten stormede omvendt frem fra 6,3 til 23,1 %. Partiet går fra to til syv mandater og spidskandidaten Morten Riis blev valgets suveræne topscorer med 4290 personlige stemmer. Derfor havde det været forkert at holde dem udenfor indflydelse, mener Linda Kofoed Persson.

Den slagne socialdemokratiske borgmester Thomas Thors. Han afløste ved årsskiftet stemmeslugeren Winnie Grosbøll, som valgte at stoppe til fordel for en stilling som adm. direktør i Friluftsrådet. Thors måtte se sit parti mere end halveret og fik selv et dårligt valg med bare 799 personlige stemmer. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

God relation til Enhedslisten

Men er der ikke meget langt fra Enhedslisten på den yderste venstrefløj til Dansk Folkeparti? Ikke på de områder, der fylder mest politisk på Bornholm, forklarer Linda Kofoed Persson.

”Vi står langt fra hinanden på nogen områder, ja, men ikke på de områder, der betyder allermest for langt de fleste af borgerne, nemlig de bløde velfærdsområder. Der er der ikke særlig stor afstand”.

Men Enhedslisten plejer ikke at gå ret meget op i økonomisk ansvarlighed. Det gør Dansk Folkeparti. Vil det ikke skabe nogen konflikter?

”Jeg har faktisk oplevet, at Enhedslisten i de sidste fire år har udvist stor økonomisk ansvarlighed i kommunalbestyrelsen. De er, ligesom os, enige om, at man ikke skal bruge penge, man ikke har. Der er selvfølgelig nogle ideologiske spørgsmål, hvor de ser helt anderledes på tingene, f.eks. omkring ejerskab, men det fylder ikke ret meget herovre, ligesom udlændingepolitikken heller ikke fylder meget. Det er nok derfor vi kan samarbejde. Og så har jeg en rigtig god relation til Morten Riis,” siger Linda Kofoed Persson.

Aftalen er på plads og de fire partier møder pressen ved halv to-tiden natten til onsdag. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Parkerede borgmesterdrøm

Hun lignede først på valgaftenen en mulig borgmester, da der tegnede sig et borgerligt flertal med DF som største parti. Men Linda Kofoed Persson skrottede ret hurtigt den borgmesterdrøm, som hun har været åben om.

”Ingen af de andre borgerlige partier ville være med til at give DF borgmesterposten, og Venstre blev ved med at holde fast i, at de skulle have den, så det var ikke en mulighed. Jacob Trøst stod i stedet klar til at formidle et bredt samarbejde. Derfor gik vi videre med den mulighed”.

”Ingen af de andre borgerlige partier ville være med til at give DF borgmesterposten”

Vækst og udvikling på Bornholm

Det nye flertal har et klart mål: Der skal gang i vækst og udvikling af Bornholm, og der skal gøres noget ved børne- og familieområdet, hvor det sejler, i følge Linda Kofoed Persson.

”Vi har alt for mange børn, der er blevet en sag i kommunen, fordi der mangler tilbud til vores udsatte børn,” siger hun.

Linda Kofoed Persson får, som hun siger, hænderne fulde på sin nye post som formand for beskæftigelse, erhverv og bolig.

”Vi har seriøs mangel på boliger, så vi skal kigge på, hvordan vi hurtigt kan sætte gang i boligudviklingen. Og så ligger vi i bunden i Dansk Industris målinger af kommuners erhvervsvenlighed. Det skal der gøres noget ved. Det skal være attraktivt at flytte sin virksomhed til Bornholm, vi skal gjort noget ved problemerne med rekruttering og vi skal blive bedre til at fastholde kommunens medarbejdere. Så jeg får hænderne fulde, men jeg glæder mig til opgaven,” siger Linda Kofoed Persson.

DF var samlet til stegt valgflæsk og persillesovs, da de gode resultater begyndte at strømme ind. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix