Fransk satire: Charlie Hebdo bliver angrebet af alle sider

0
1917
Meghan Markle beskyldte i sidste uges tv-interview unavngivne medlemmer af det britiske kongehus for at have udtrykt bekymring for, at hende og Harrys første barn ville blive for sort i huden. Påstanden om racisme har inspireret det franske satiremagasin Charlie Hebdo til en kontroversiel forside i denne uge. Foto: PHIL NOBLE / POOL / AFP

Det franske satireblad Charlie Hebdo har opdaget, at det kan være lige så slemt at kritisere sorte amerikanere, som det er at kritisere muslimske ekstremister

Tegningen på forsiden af denne udgave af bladet er egentlig ikke lige til at misforstå. Man ser den britiske dronning Elizabeth den Anden i en meget hvid udgave og med knæet på halsen af en kvinde, der ligner Meghan Markle. Rubrikken lyder: Hvorfor Meghan forlod Buckingham.

Ugens forside af Charlie Hebdo.

I en taleboble fra et sted bag de to kvinder hedder det: Fordi hun ikke kunne få vejret. Altså en hentydning både til det hypede interview med hertuginden af Sussex og hendes mand Harry – og til sagerne om politivold i USA. Særligt sagen om George Floyd, der døde under en hvid politibetjents behandling og som klagede over ikke kunne få vejret, bliver mindet med den tegning.

Sagen om Floyds død har lige udløst en erstatning fra betjentens arbejdsgiver til hans familie på næsten 200 millioner kroner. Men der er stadig mange, for hvem er tabu at tale om sagen – særligt i ironisk tone. Derfor får Charlie Hebdo en del kritik især på Twitter – og især fra udenlandske brugere, der ikke værdsætter den franske humor.

Hos tænketanken Runnymede i London, der har fokus på racisme, siger direktøren, Halima Begum, lige ud, at tegningen ikke er morsom og at historien er forkert på alle niveauer. Og den tyrkiske basketballstjerne Enes Kander beskylder bladet for racisme, islamfobi og sexisme på en gang. Racisme er ikke det samme som ytringsfrihed, tilføjer stjernen, der spiller i USA.

Andre med et tættere forhold til den franske kultur kommer derimod Charlie Hebdo til udsætning. Den belgiske EU-parlamentariker Assita Kanko, der selv er sort, skriver at satire nogle gange er smagfuld, andre gange smagløs. Men at satire hører til ytringsfrihed og til demokrati.

Terrormål

Bladet blev for seks år siden angrebet af muslimske terrorister, der dræbte tolv af dets medarbejdere. Den gang ville alle gerne støtte bladet ved at købe abonnementer og ved at klistre et ”Je suis Charlie” på deres Facebook. Siden da er støtten faldet og abonnenterne falder også fra.

Da retssagerne mod dem, der stod bag angrebet på Charlie Hebdo, endelig startede i januar 2020, valgte bladet at genoptrykke de forkætrede karikaturtegninger. Den manglende opbakning til bladet begyndte der.

Kilder: Charlie Hebdo, Twitter, Spiegel, Figaro