Fra toppen af IS til fest i Hamburg

0
3019
Omaima i Niqab og sammen med sin anden ægtemand i IS, Denis Cusbert, tidligere kendt i under rapperkunstnernavnet Deso Dogg. Screenshot fra Jenan Moussas Youtube-dokumentar.

Omaima Abdi var tæt med toppen af terrororganisationen IS og undervejs gift med to fremtrædende tyske jihadister. Nu lever hun i Hamburg og er frisk på at arrangere din næste fest

Abdi blev først sent radikaliseret – til dels gennem sin første ægtemand, Nader Hadra, der var kendt for at rekruttere nye menige til jihad. Hun havde selv tidligere været noget af en festpige, men nu gik hun med niqab, der dækker alt andet end øjnene. Sådan tog hun i 2015 til Tyrkiet med deres tre børn og tog senere over til Syrien med Hadra, der inden havde sluttet sig til IS.

Da Hadra blev dræbt i kampene, blev hun gift med hans ven Denis Cusbert. Under kunstnernavnet Deso Dogg havde han med sin ghanesiske baggrund været en halvkendt gangsta rapper fra Berlin. Men det var i nogle af de værste videoer fra IS, han blev rigtig kendt.

Han optrådte sammen med ledere fra IS, som han sværger troskab til og opfordrer samtidig andre unge tyskere om at slutte sig til IS. I en anden video optræder han med lig af civile, som han i sin foragt skænder. Og i en tredje video ses han med fanger, der får halsen skåret over, hvorefter han siger, at de har fået som fortjent.

Selv bliver han ført frem af ledelsen af IS som noget af en helt, og han fandt først sit endeligt for godt et år siden i kampene om byen Garanij. Derefter slap hans enke væk med de tre børn og søgte tilflugt i Hamburg. Her har hun indtil videre ikke været i myndighedernes søgelys.

Afslørende telefon

Hele sagen kom frem, fordi den kvindelige libanesiske journalist Jenan Moussa under en reportagetur til Syrien faldt over Omaima Abdis telefon. Her var der tusinder af billeder og dokumenter, blandt andet af Omaima Abdi i selskab med ledende medlemmer af IS og med våben i hånd. Jenan Moussa er kendt for at efterforske hvad der er sket med IS-ledere fra Vesten, men sagen om Omaima Abdi lagde hun i første omgang til side.

Rækken af billeder var nemlig pludselig stoppet og journalisten troede derfor, at Abdi var omkommet. Senere ved et tilfælde finder hun Abdi under eget navn på LinkedIn, hvor hun tilbyder sin tjenester. Hendes profil på LinkedIn er i mellemtiden slettet, men inden viste den hende uden slør.

Abdi foreslog, at man tog fat i hende, hvis man havde brug for en tolk eller en, der kan arrangere et event. Og da Jenan Moussa finder hende i Hamburg, ser hun en moderne kvinde uden slør i gang med sit nye liv. Men hjemme hos hende finder hun Abdis datter, der stadig går med slør.

Hele Jenan Moussas dokumentar om sagen kan ses her med engelske undertitler:

Af dokumenterne på telefonen fremgår det, at de tyske myndigheder godt har været klar over at hun rejste til Syrien. Adspurgt af tyske medier oplyser politiet i Hamburg blot, at man er opmærksom på sagen.