Forskere gjorde tykt grin med kønsforskning: “Hundeparker fremmer voldtægtskultur”

0
2840
Hundeparker fremmer en voldtægtskultur, lød påstanden i en af videnskabelig fupartikler, som det lykkedes de tre forskere at få optaget i et tidsskrift for feministiske geografi.

Tre amerikanske forskere har gjort grin med køns- og identitetsforskningen ved at lave 20 fupartikler med frit opfundne påstande, som for eksempel at hundeparker fremmer voldtægtskultur og undertrykkelse

Har du tænkt over, hvordan solidaritetsfeminisme er et intersektionelt svar på en neoliberal og individuel feminisme? Det har du næppe. Du har sikkert heller ikke spekuleret over, at mænds ulyst til at bruge dildoer på sig selv, er et udtryk for homofobi, transfobi og anti-feminisme?

Ikke desto mindre er der lavet studier, der viser det. Eller det vil sige: Tre amerikanske forskere var så trætte af tvivlsomme forskningsprojekter indenfor områder som kønsstudier, identitetsstudier og kritisk teori, at de lavede en række fupartikler om skøre ”videnskabelige” studier, baseret på fri fantasi, som de sendte til en række førende tidsskrifter.

Artiklerne, som var forsynet med opdigtede forfatternavne, var tilsat den rette videnskabelige jargon og politiske korrekte udsagn, og flere af dem blev bragt. Inklusiv artiklen om solidaritetsfeminismen, som – har forskerne siden afsløret – var en omskrivning af et kapitel i Adolf Hitlers “Mein Kampf”.

De tre forskere er matematikeren James Lindsay, adjunkt i filosofi Peter Boghossian og historikere Helen Plucrose, og ifølge Weekendavisen havde de så stor succes med deres fup-artikler, at de endte med at blive afsløret. De skrev nemlig en artikel om at hundeparker fremmer en voldtægtskultur og systematisk undertrykkelse til tidsskriftet Gender, Place and Culture, og den fik en meget fin bedømmelse og blev udvalgt til bladets 25 års jubilæumsudgave. Det fik en journalist fra Wall Street Journal til at begynde at lede efter de tre forfattere, som derfor valgte at stå frem.

I alt nåede de tre forskere at skrive 20 fupartikler. Syv af dem er blevet accepteret til udgivelse, syv var under faglig bedømmelse og seks er blevet afvist. Hele missionen var at bevise, at forskningen indenfor det område, der kaldes ”kritisk konstruktivisme”, er uvidenskabelig. Det fortæller de om i et lang essay i tidsskriftet Areo Magazine, som Weekendavisen referer. Her kan man også se en video med de tre, hvor de fortæller om deres happening – og skraldgriner, da de får en mail fra Gender, Place and Culture, der siger god for deres artikel om hundeparker.

Du kan se videoen her:

Den ”kritiske konstruktivisme” har ifølge de tre forskere den præmis, at der ikke findes objektive sandheder. Viden er et produkt af uretfærdige magtbalancer – og virkeligheden er en ”social konstruktion dikteret af køn, race eller seksuel orientering”.

Det får de tre forskere til at konkludere, at ”kritisk konstruktivisme” ikke handler om at finde videnskabelige fakta. Det handler mere om at udbrede egne politiske holdninger.

Det er ikke første gang, forskerne driver gæk med den videnskabelige verden. I følge Weekendavisen blev James Lindsay og Peter Boghossian berømte sidste år, da de fik kønsstudietidskriftet Cogent Social Science til at bringe en vrøvle-artikel om at mandens penis er en “vedtaget social konstruktion”, som er skadelig for samfundet og årsag til klimaforandringer.

Artiklen i Areo Magazine kan læse her.