Flertal går uden om minister: Vil have styr på dyretransporter nu

0
2369
Karina Due., dyrevelfærdsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

DFs Karina Due er stærkt utilfreds med miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensens (V) håndtering af sagen om manglende kontrol med dyretransporter. Nu samler hun et flertal uden regeringen

Useriøst og en syltekrukke. Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Karina Due var alt andet end tilfreds efter torsdagens samråd om dyretransporter med miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V).

På mødet afviste ministeren at indkalde til snarlige politiske forhandlinger, så der kan komme bedre styr på kontrollen med dyretransporter, som har vist sig at være meget mangelfuld. I stedet vil ministeren afvente, at Fødevarestyrelsen selv kommer med en analyse og forslag til, hvordan der kan rettes op.

Men det er Karina Due og et flertal uden om regeringen slet ikke tilfreds med. I stedet vil DF-ordføreren nu fremsætte et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen, at kontrolsystemet ændres. Formålet er at sikre, at der fremover bliver fuld kontrol af både køretøjer og chauffører ved de samlesteder, hvor dyrene flyttes over i de ofte udenlandske lastvogne, som kører dem til udlandet.

”Jeg finder det overhovedet ikke betryggende, at Fødevarestyrelsen selv skal finde ud, hvordan systemet kan forbedres. Det er den samme fødevarestyrelse, der ikke har formået at løfte opgaven de sidste 11 år,” siger Karina Due.

”Jeg finder det overhovedet ikke betryggende, at fødevarestyrelsen selv skal finde ud, hvordan systemet kan forbedres”

“Så useriøst som det kan blive”

På mødet spurgte hun forgæves efter et kommissorium for det arbejde, som ministeren har sat Fødevarestyrelsen til.

”Men vi fik oplyst, at der ikke er et kommissorium, og så bliver jeg endnu mere bekymret. Så bliver det jo bare en syltekrukke, som vi ikke ved hvad skal lave. I mine øje er det så useriøst, som det kan blive,” siger Karina Due.

Om sit beslutningsforslag om øget kontrol ved samlestederne, siger hun:

“I dag er der 100 procent kontrol af dyrenes transportegnethed ved samlestederne. Men der er ikke nogen kontrol med køretøjer og papirarbejdet, og det er ikke tilfredsstillende. Det kan man liges så godt lave, når der i forvejen er kontrol på stedet. Det vil sikkert også kunne spare nogle vejside-kontroller og så kan det sikres, at de udenlandske chauffører får samme kontrol som danske. I dag er der ingen kontrol af de udenlandske, og det er konkurrenceforvridende,” siger Karina Due.

Hun vil samtidig rejse et beslutningsforslag om at skærpe reglerne for smågrise op til 50 kilo, som der eksporteres flere og flere af. I dag er det ikke specificeret, hvor meget plads de skal have, og det dur ikke, mener DF-ordføreren.