Flertal af danskerne bakker op: Det skal kunne mærkes, at Danmark er kristent

0
6120
Morten Messerschmidt, næstformand og klima- og kultur-ordfører for DF. Foto: Carsten Lundager

Meningsmåling i Kristeligt Dagblad viser stor opbakning til DFs næstformand Morten Messerschmidts udsagn om, at ”Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes”

Der er stor opbakning fra danskerne til udsagnet ”Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes”, som Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt for nylig fremsatte i et meget omtalt interview i Politiken.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad. Her svarer 54 procent af 1229 repræsentativt udvalgte danskere, at de er delvist enige eller helt enige i Messerschmidts udsagn om at ”Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes”. 27 procent er helt eller delvist uenige, 18 procent er hverken enige eller uenige og 2 procent svarer ” ved ikke”.

Professor: Kristendommen gennemsyrer samfundet

Politiske kommentatorer og lederskribenter på aviserne har ellers har travlt med at skyde Morten Messerschmidts budskab ned. Som Kristeligt Dagblad skriver, har kommentatorer vurderet, at Messerschmidt prædiker for de frelste, og at der ikke er mange vælgere i hans kristne værdikamp.

Men danskerne er altså mere på linje med Messerschmidt end de politiske Kloge Åer, og det overrasker ikke professor emeritus i historie, Uffe Østergaard. Han har i mange år været optaget af kristendommens plads i samfundet, og Uffe Østergaard havde faktisk forventet, at endnu flere ville bakke om at kristendommen skal fylde mere, siger han til Kristeligt Dagblad:

”Når mange analytikere og lederskribenter ikke har givet hans kristne værdipolitiske projekt en chance, er det nok fordi, de har fejlvurderet den betydning, som man lægger i kristendommen. Når man erklærer sig enig i, at Danmark er kristent, betyder det ikke, at man sidder på kirkebænken hver søndag, men at man er bevidst om, at kristendommen gennemsyrer samfundet. Alt fra vores helligdage til vores lovgivning er præget af kristendom, og den historie vil flere gerne besinde sig på, særligt når andre religioner er kommet til at fylde mere,” siger Uffe Østergaard.

“Når man erklærer sig enig i, at Danmark er kristent, betyder det ikke, at man sidder på kirkebænken hver søndag”

Uffe Østergaard, professor emeritus, til Kristeligt Dagblad

Messerschmidt: Det giver håb

Morten Messerschmidt glæder sig selvsagt over meningsmålingen:

”Det giver håb for den dannelsesdagsorden, jeg har forsøgt at bringe frem, og som andre partier forhåbentlig vil tage del i,” siger Messerschmidt til Kristeligt Dagblad.

Han er enig i, at der kan ligge mange ting i udsagnet om at det skal kunne mærkes, at Danmark er kristent land:

”Det afgørende er ikke, om de mener, at det skal komme til udtryk gennem mere salmesang, et større kendskab til Grundtvig eller noget tredje. Det vigtige er, at vi bliver bevidste om, at dansk kultur er noget særegent, der skal bevares, og at kristendommen er en væsentlig del af dansk kultur,” siger Morten Messerschmidt.

Læs mere i Kristeligt Dagblad, der også har et stort interview med Morten Messerschmidt om hans kristne værdikamp