Flere lande enige med Danmark: Syrien er blevet mere sikkert

0
2767
Migrationsverket er den svenske pendent til Udlændingestyrelsen. Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket

Både Sverige, Norge og Belgien vurderer nu, at dele af Syrien er blevet mere sikkert. Venstrefløjen beskylder ellers Danmark for at gå enegang, fordi flere hundrede syrere fra Damaskus-området er ved at få inddraget deres opholdstilladelse 

Stadig flere lande vurderer nu, at dele af Syrien er blevet mere sikkert. I sidste uge kom det frem, at det svenske Migrationsverket, der svarer til den danske Udlændingestyrelsen, har givet afslag på asyl i første instans til syrere fra Damaskus-området.

Dermed er svenskerne på linje med Udlændingestyrelsen, som betragter regionerne Damaskus og Rif Damaskus som “relativt stabile”, og samme vurdering har man nu også i flere andre lande. Det fremgår af et notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver Berlingske.

Både Norge og Belgien nærmer sig ligesom Sverige den danske vurdering.

Belgien overvejer ændring

I Norge har man siden februar 2020 haft en praksis, hvor personer, der ikke har et individuelt asylgrundlag, kan meddeles afslag på asyl, hvis de kommer fra Damaskus. I følge notatet har ministeriet dog ikke kendskab til, at det skulle være sket endnu.

Tilsvarende overvejer Belgien at ændre sin vurdering af forholdene i Damaskus fra midten af 2021. Det vil betyde, at syrere herfra kan få afslag, første gang de søger.

“En politisk ændring vedrørende tildeling af subsidiær beskyttelsesstatus (reel risiko på grund af vilkårlig vold i væbnet konflikt) er i øjeblikket under overvejelse. Det er muligt, at der for nogle regioner (for eksempel Damaskus-regionen) ikke længere vil blive tildelt denne status alene på grundlag af tilhørsforhold,” citeres den belgiske generalkommissær for flygtninge, Damien Dermaux, for at udtale til avisen Le Soir.

Tidligere på ugen oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Teafaye (S) i et samråd, at også EU’s asylagentur og de britiske myndigheder i Home Office vurderer, at situationen er forbedret i Damaskus-området.

505 syrere mister opholdstilladelse

Herhjemme betyder Flygtningenævnets vurdering, at 505 syriske flygtninge fra Damaskus og Rif-Damaskus står til at få inddraget deres opholdstilladelse i 2021. De vil dog ikke kunne udsendes med tvang, fordi Danmark ikke samarbejder med det syriske regime.

Beslutningen om at inddrage opholdstilladelse har udløst massiv kritik fra regeringens støttepartier. Politikere fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har været bestyrtede over, at Danmark vil gå enegang i sin vurdering af Syrien.

”Ingen andre EU-lande ser Syrien som “sikkert”. Hvad ved Danmark om sikkerheden i Syrien, som ingen andre åbenbart ved?,” skrev eksempelvis de radikales udlændingeordfører Kristian Hegaard den 7. april på Facebook.

Men nu viser det sig altså, at myndighederne i flere lande deler opfattelsen af, at området omkring den syriske hovedstad er så sikkert, så det ikke automatisk kan udløse asyl at komme herfra.

Skaarup: Sæt gang i hjemsendelserne

At det svenske Migrationsverket deler den opfattelse, fik i sidste uge Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at opfordre regeringen til at sætte gang i hjemsendelserne.

”Når selv svenskerne anser dele af Syrien for at være sikkert, så fortæller det en del. Lad os nu få sat turbo på hjemsendelserne af syrerne, så de kan få genopbygget deres hjemland,” skrev Peter Skaarup på Facebook.

Læs også:

Tesfaye: Uddannelse skal kunne udsætte syreres hjemsendelse