Finn Rudaizky kritiserer Det Jødiske Samfund: “I blåstempler ekstrem moské”

0
3162
Finn Rudaizky er medlem af Borgerrepræsentationen i København og regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti i København.

Mosaisk Trossamfund deltager i denne uge i en ‘interreligiøs harmoni-uge’ sammen med Imam Ali Moskéen, der støttes af det iranske præstestyre. DF-politikeren Finn Rudaizky, der er tidligere formand for Mosaisk Trossamfund, mener at trossamfundet blåstempler moskéen. Rabbiner afviser kritikken

”Mens jøder i Malmø må flygte fra byen ser ledende personer i Det jødiske Samfund i Danmark passivt til. De prioriterer at bruge tiden med tvivlsomme muslimske foreninger og imamer. Under dække af religiøs mangfoldighed er man bl.a. i fælles samarbejde med Imam Ali Moskeen”.

Sådan skriver Finn Rudaizky, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti, på Facebook. Anledningen er arrangementet ”FNs World Interfaith Harmony Week 2020”, som den interreligiøse forening Tro i Harmoni arrangerer i København i denne uge. Her deltager både Mosaisk Trossamfund / Det Jødiske Samfund i Danmark og Imam Ali Moskeen, der støttes af præstestyret i Iran, og det gør Finn Rudaizky vred. Han var selv formand for Mosaisk Trossamfund 1979-1982 og han mener, at Mosaisk Trossamfund burde have afslået at deltage i et arrangement, der involverer en yderligtgående moské som Imam Ali Moskéen.

”Jeg synes det er naivt og et helt forkert signal at sende. Jeg synes det er i orden, at man samarbejder og taler sammen på tværs af trossamfund. Men her har man valgt at samarbejde med et af de værste trossamfund overhovedet. En moské, der er fuldstændig understøttet af det iranske præstestyre. Man burde have sagt fra, i stedet for at gå med og dermed legalisere dem,” siger Finn Rudaizky.

”Jeg synes det er naivt og et helt forkert signal at sende”

Styres af Iran

Imam Ali Moskeen har tidligere gjort sig bemærket ved bl.a. at støtte hadprædikanter, og Jyllands-Posten har dokumenteret, at moskeen har tætte forbindelser til det iranske præstestyre. For nylig kunne Berlingske afsløre, at valget af formand skal godkendes af præstestyret i Iran. Det var også folk med tilknytning til Imam Ali Moskeen, som for nylig arrangerede en mindehøjtidelighed på Rådhuspladsen for den iranske general Soleimani, der blev dræbt ved et amerikansk droneangreb i starten af januar. Soleimani menes at være ansvarlig for terroraktioner, der har kostet tusindvis af mennesker livet. Men ved arrangementet på Rådhuspladsen blev han kaldt en martyr.

”Det er folk, der går ind for sharia, kæmper imod vores demokrati, er imod staten Israel og ikke støtter kampen mod antisemitisme. Jeg forstår ikke, at Det Jødiske Samfund blåstempler sådan en forening,” mener Finn Rudaizky.

Rabbiner Jair Melchior fra Det Jødiske Samfund ønsker ikke at kommentere Finn Rudaizkys konkrete kritik af Imam Ali Moskéen. Han nøjes med en overordnet kommentar om Det Jødiske Samfunds deltagelse i Tro i Harmoni-ugen:

”Vi mener, at det er vigtigt, at trossamfund i Danmark samarbejder. Vi deltager, fordi vi tror på et godt fællesskab i samfundet mellem forskellige trossamfund,” siger han i en kortfattet kommentar.

“Vi deltager, fordi vi tror på et godt fællesskab i samfundet mellem forskellige trossamfund”

Jair Melchior, rabbiner

”FNs World Interfaith Harmony Week 2020” startede lørdag, hvor første punkt på programmet var “Rundvisning i Imam Ali Moskeen”. Tidligere har foreningen “Tro i Harmoni” stået bag arrangementer som “Religionernes ABC om Ritualer og Traditioner” og “Religionernes ABC om Spiritualitet”. Her har rabbinerne Bent Lexner og Jari Melchior fra Mosaisk Trossamfund deltaget i paneler sammen med Mohammed Khani fra Imam Ali Moskéen.