MORGEN: DF vil fjerne omstridt gebyr på patienterstatninger | Københavnsk moské har sharia-domstol

0
1751
Arkivfoto

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF vil fjerne omstridt gebyr på patienterstatninger

DF er sammen med SF og Enhedslisten utilfredse med gebyr på udbetaling af patienterstatninger

ERSTATNING | Et gebyr på 7625 kroner på udbetaling af en patienterstatning kaldes grotesk af organisationen Danske Patienter, og flere partier forsøger nu at få fjernet “eget-bidraget”, som de selv var med til at indføre i 2017.

Det er ordførerne fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF, der alle overfor Avisen Danmark erklærer, at gebyret skal afskaffes. De siger, at de ikke var tilhængere af det fra starten, men de følte sig tvunget til at acceptere det. Ellers havde det ikke været muligt at finansiere loven om, at patienter ikke skal tilbagebetale erstatninger, selv om de taber en ankesag.

“Det er et smertensbarn for os, at vi var nødt til at lave den her løsning. Men vi gjorde det, fordi ministeriet ikke kom med andre løsninger,” siger SFs Kirsten Normann Andersen.

Siden juli 2018 har patienter betalt i alt 29,8 millioner på grund af gebyret, skriver Avisen Danmark. Urimeligt, mener DFs socialordfører Karina Adsbøl:

“Når man bliver fejlbehandlet i sundhedsvæsenet, skal man have tildelt hele den erstatning, man er berettiget til,” siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere meldt ud, at ordningen skal evalueres efter to år, dvs. i juli 2020.

Arkivfoto

Københavnsk moské har sharia-domstol

Berlingske afslørede søndag, at Islamisk Center for De Europæiske Lande på Bispevej i København driver en slags islamisk domstol, der dømmer i bl.a. skilsmissesager

MOSKÉ | En moské i København driver efter eget udsagn en slags sharia-domstol, hvor imamer kan sige ja eller nej til, om en kvinde kan blive skilt fra sin mand. Det afslører Berlingske. Det er Islamisk Center for De Europæiske Lande på Bispevej i København, som selv beskriver sig om en domstol i islamiske spørgsmål.

Berlingske har fundet følgende beskrivelse af moskéens ritualer på Kirkeministeriets hjemmeside:

“Derudover udsteder Centeret legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, regler, ægteskab, skilsmisse, handlemåde, arv samt halal/haram spørgsmål, alt baseret på Al-Qur’an, Sunnah og muslimske lærdes enighed og analogislutninger”.

To andre moskéer, Islamisk Trossamfund og den iran-tro Imam Ali Moskeen skriver også på deres hjemmesider, at de rådgiver om skilsmisser. De betegner dog ikke sig selv som domstole.

Udlændinge-og integrationsminister Mattias Tesfaye siger til Berlingske at han er “virkelig harm langt ned i maven” over at høre om moskéernes praksis.

“Vi har ikke særlige domstole for muslimer, og det skal vi heller ikke have,” siger han.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF vil kæmpe for ældre-klippekortet

Kommuner svigter ældre, når de afskaffer klippekortet til ældre, siger Dansk Folkepartis social- og ældreordfører Karina Adsbøl

ÆLDRE | 18 kommuner har valgt at droppe det særlige klippekort, som giver beboere på plejehjem eller modtagere af hjemmehjælp mulighed for at få en halv times ekstra hjælp om ugen efter eget ønske. Det er et svigt af de ældre, mener DFs social- og ældreordfører Karina Adsbøl, som i et indlæg i Frederiksborg Amts Avis lover, at Dansk Folkeparti vil kæmpe for at få skrevet ordningen ind i serviceloven, så kommunerne ikke kan spare klippekortet væk:

”Jeg kan forsikre om, at DF fortsat vil kæmpe for, at klippekortet bliver gjort til en permanent ordning i hele landet. Det handler om omsorg og nærvær og ikke mindst den værdighed, der ligger i at have større valgfrihed og selvbestemmelse i hverdagen,” skriver hun.

DFs EU-parlamentariker Peter Kofod taler på årsmødet i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Peter Kofod: Venstre har bekendt EU-kulør

Alarmerende melding om mere EU-begejstring fra Venstres nye formand, mener Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Peter Kofod

EU | Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen sagde i sidste uge til Berlingske, at han vil trække op i bukserne, så EU-sokkerne bliver mere tydelige. EU skal tales op, og det haster med at få en afstemning om det danske EU-forsvarsforbehold, lød det.

Den udmelding har fået DFs medlem af EU-parlamentet, Peter Kofod, til tasterne. Han skriver i et indlæg i Flensborg Avis, at det er både alarmerende og befriende, at Venstre-formanden nu bekender ren EU-kulør:

“Der skal ikke længere være snak om hegnspæle for EU eller skepsis over for dele af EU-samarbejdet. Det er en stærkt alarmerende melding set i lyset af, at det EU-kritiske Storbritannien er ude af EU,” skriver Kofod.

Han glæder sig dog over, at “Jakob Ellemann-Jensen endelig er ærlig om det, som vi andre har kunnet fornemme længe: At der stort set ikke er forskel på Venstre og Radikale Venstre i EU-politikken”:

“Det giver vælgerne et reelt valg i EU-politikken, og der står Dansk Folkeparti som det eneste EU-skeptiske danske parti fra den borgerlige lejr i EU-Parlamentet,” skriver Peter Kofod.

En moské i Irans hovedstad Teheran.

Meningsmåling: Islam mister betydning i Mellemøsten

En voksende andel af befolkningen i flere mellemøstlige lande siger, at de ikke er religiøse

ISLAM | Islam er tilsyneladende ved at miste sit tag i befolkningen i flere mellemøstlige lande. Målinger i 12 lande af analyseinstituttet Arab Barometer viser, at religionens betydning er aftagende. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Arab Barometer, der i en årrække har spurgt ind til folks forhold til religion, er der gennem de seneste fem år sket et større fald i tiltroen til islamistiske partier og et mindre fald i tiltroen til religiøse ledere. Flere svarer også, at de ikke betegner sig selv som religiøse.

En forsker siger til Kristeligt Dagblad, at der er et voksende ønske om sekularisering i flere lande, dvs. at stat og religion skal adskilles. Udviklingen er mest markant i Iran og viser sig især blandt unge.

“Ganske vist ser man billeder af, at alle kvinder går tildækkede, men det handler snarere om, at det er et lovkrav. Hvis man taler med iranere, og når man følger de intellektuelle debatter i landet, er det klart, at der de senere år er kommet et meget udtalt ønske om at få adskilt stat og religion,” siger mellemøstforskeren Dietrich Jung fra Syddansk Universitet til Kristeligt Dagblad.

Han understreger dog, at der er store forskelle fra land til lande. Derfor er det svært at tale om entydige fællestræk.

TWITTER & FACEBOOK

DFs formand Kristian Thulesen Dahl tweeter fra England:


DFs næstformand Søren Espersen på Twitter: