Finn Rudaizky: “Frank Jensen havde ikke noget valg”

0
1830
Frank Jensen (S) holder pressemøde på Islands Brygge i København mandag kl. 12. Her bekendtgjorde han, at han træder tilbage som overborgmester. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Frank Jensen havde intet andet valg end at trække sig som overborgmester, mener DFs spidskandidat i København, Finn Rudaizky. Han mener, at de mange sager om borgmesterens seksuelle krænkelser sender et flovt signal til borgerne

Da Københavns overborgmester Frank Jensen mandag bekendtgjorde på et pressemøde, at han trækker sig som både borgmester og Socialdemokratiets næstformand, kom det ikke som den store overraskelse for DFs politiske leder i København, Finn Rudaizky.

Sent søndag aften havde Frank Jensen ellers fået sit partis opbakning til at fortsætte, trods en stribe sager om seksuelle krænkelser af kvinder. Men Finn Rudaizky noterede sig, at søndagens krisemøde i Socialdemokratiet ikke endte med en fuldtonet opbakning til den 59-årige overborgmester, der også er tidligere justitsminister.

“Frank Jensen siger ganske vist, at han fik stor opbakning på mødet. Men det var kun med 10-12 stemmers overvægt. Næsten halvdelen af deltagerne på mødet havde ikke tillid til ham, så i virkeligheden var det et kæmpe nederlag, og de øvrige partier har udtrykt, at de ville have svært ved at samarbejde med ham. Derfor ville det have været fuldstændig umuligt for ham at foretage sig noget politisk på rådhuset efter det her,” siger Finn Rudaizky.

Overborgmester Frank Jensen (S) da han søndag aften kom ud efter Socialdemokratiets krisemøde på Københavns Rådhus om søndag om hans krænkelser af kvinder. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kan skabe ro på rådhuset

For Dansk Folkeparti ændrer overborgmesterens afgang ikke noget, siger Finn Rudaizky. Bortset fra at de videre diskussioner om krænkelser og dårligt arbejdsmiljø på rådhuset nu ikke længere skal foregå med Frank Jensen for bordenden.

“Så på sin vis skaber det ro på rådhuset. Hvis Frank Jensen var fortsat, ville der hele tiden have været diskussioner om de ting, han har været involveret i,” siger Finn Rudaizky.

Samtlige Borgerrepræsentationens partier på nær Socialdemokratiet blev søndag enige om, at der skal laves en uafhængig undersøgelse af de anklager, der er blevet rejst mod Frank Jensen for grænseoverskridende adfærd. Undersøgelsen skal gælde perioden fra 2010 og til i dag, og den beslutning står ved magt, siger Finn Rudaizky:

“Vi mener stadig, at der er brug for en undersøgelse. For det handler ikke kun om Frank Jensen. Det handler om hele kulturen på rådhuset. Vi skal sikre, at der er et arbejdsklima på Københavns Rådhus, som alle kan være i,” siger Finn Rudaizky.

Finn Rudaizky, Dansk Folkepartis politiske leder i København.

“Et flovt og uheldigt signal”

Frank Jensen har tidligere måttet undskylde for grænseoverskridende adfærd. I 2004 måtte en kvinde tre gange fjerne hans hånd fra sit lår til en julefrokost i Socialdemokratiet, og i 2011 klagede flere kvinder på Københavns Rådhus over, at overborgmesteren havde opført sig upassende ved den årlige julefrokost. Han havde slikket en ansat i øret, kysset en anden på halsen og gramset på flere kvinder på dansegulvet.

Men fredag aften kom det så frem, at Frank Jensen havde flere sager på samvittigheden. Her kunne Jyllands-Posten afsløre, at overborgmesteren også har optrådt krænkende overfor en ung partiansat i 2012 og en kvindelige politiker fra et andet parti i 2017. Disse afsløringer blev søndag fulgt op af endnu en historie i Jyllands-Posten. Nu kunne avisen citere formanden for DSU København for at sige, at yderligere otte kvinder havde haft ubehagelige oplevelser med Frank Jensen.

Finn Rudaizky mener, at de mange krænkelsessager sender et flovt signal fra rådhuset.

“Jeg synes det er flovt, at man ikke føler et større ansvar for at være en god rollemodel. Når man har et stort mandat fra borgerne og en stor forpligtelse, så skal man kunne styre sig. Sagerne sender et meget uheldigt signal, synes jeg,” siger Finn Rudaizky.