Falske facebookprofiler brugt til at sprede løgne om DF-politikere

0
3762
Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Ukendt person har delt forfalskede opslag af Morten Messerschmidt og Kenneth Kristensen Berth på Facebook. Helt ny form for manipulation i den politiske debat, siger ekspert til TjekDet.dk

I sidste uge bakkede Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt op om Dronning Margrethe, der i et fødselsdagsinterview med Politiken havde udtalt sig om klimaforandringer og sagt, at man ikke skal panikke og at hun ikke er “ganske overbevist om” at mennesker har skabt klimaforandringerne – selv om “der nok ingen tvivl” er om at mennesket har indflydelse på klimaforandringerne.

“Jeg synes i virkeligheden det, som dronningen siger, er fuldstændig rigtigt,” sagde Morten Messerscmidt til Ritzau i en kommentar til dronningens udtalelser.

Men samtidig skrev Morten Messerschmidt det stikmodsatte på Facebook. På siden “DF-politikere på de sociale medier” blev der delt et opslag af Messerschmidt, hvor han skrev at han “desværre må konstatere at Hendes Majestæt tager fejl vedrørende klimaet”.

“Der er i den grad grund til bekymring,” skrev Messerschmidt.

Hvordan kan det hænge sammen? Forklaringen er lige til:

Det sidste opslag har Morten Messerschmidt aldrig skrevet. Det er lavet af en svindler, der under navnet Kristian Sørensen har oprettet facebooksiden “DF-politikere på de sociale medier”. Her har “han” delt falske opslag med Morten Messerschmidt og DFs tidligere EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Det falske opslag med Morten Messerschmidt – fra TjekDet, som har taget et skærmbillede fra den nu slettede falske facebookside.

Blandt falsknerierne er et Morten Messerschmidt-opslag, hvor der deles en artikel af Berlingske, der slet ikke findes. Artiklen har overskriften “DF’s dårlige meningsmålinger: Thulesens ønske om “en europæisk form for islam” plager stadig partiet” – et rent falskneri.

I et andet opslag bliver DF beskyldt for sammen med Venstre at ville give visse indvandrere 3.300 kroner mere om måneden i sociale ydelser. Det er lagt ind i et falsk opslag af Kenneth Kristensen Berth, der citeres for at skrive følgende: “Ærgerligt, at mit parti DF er gået med til dette. Men ok, så bliver det nemmere at komme i regering med Venstre”.

Ser professionelt ud

Facebooksiden “DF-politikere på de sociale medier” er nu slettet af Facebook, der også har fjernet den falske profil “Kristian Sørensen”. Det fortæller kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Münster, til mediet TjekDet.dk, der udgives af Mandag Morgen. I følge en forsker, er der tale om en form for manipulation og forfalskning, som ikke er set før i Danmark:

“Det at oprette et opslag for at udgive sig for at være en aktør, man vil sætte i dårligt lys, har vi set før. Men jeg kan ikke komme i tanke om, at vi i Danmark har set den her type falske opslag før, hvor både artikler og politikere er så dygtigt manipuleret,” siger Johan Farkas, ph.d-studerende ved Malmø Universitet med speciale i propaganda på sociale medier, til TjekDet.

“Jeg kan ikke komme i tanke om, at vi i Danmark har set den her type falske opslag før”

Johan Farkas, ph.d-studerende, til TjekDet

Morten Messerschmidt siger til TjekDet, at svindlen er udført professionelt. Han sammenligner opslagene med “deep fakes”, der kan få animationsfilm til at se virkelighedstro ud

“Jeg overvejer, om jeg enten skal politianmelde det, fordi det er klart problematisk, at man på den måde kan få det til at se ud, som om folkevalgte mener noget, de ikke mener. Eller om jeg skal rejse det rent politisk over for regeringen og bede regeringen om tiltag, sådan at vi i hvert fald hæver bevidsthedsniveauet om, at der altså florerer den slags ting på sociale medier,” siger han.

Et ægte facebookopslag af Morten Messerschmidt fra dronningens 80 års-fødselsdag. Her skulle der ikke være nogen tvivl om Messerschmidts fuldtonede opbakning til majestæten.

Uvist hvem der står bag

Den falske profil Kristian Sørensen har også delt forfalskede opslag på facebooksiden “PV- som statsminister”, som hylder Nye Borgerliges formand Pernille Vermund.

Hvem der står bag svindlen, har TjekDet ikke fundet frem til. Forskeren John Farkas siger til TjekDet:

“Man kan sagtens forestille sige, at det kunne komme fra nogen med stærk sympati for et andet parti på den ydre højrefløj. Men det kunne altså også være en, der forstår splittelsen mellem højre-partierne og ikke kan lide nogen af dem”.

Nye Borgerliges pressechef Lars Kaber siger til TjekDet, at Nye Borgerlige intet kender til den falske profil og ikke har noget med at gøre. Partiet arbejder ikke på den måde, siger han.

Læs mere på TjekDet her.