Fængsel til udenlandsk tigger var ingen menneskerettigheds-krænkelse

0
1139
Arkivfoto

Litauisk mand fik ikke krænket sine menneskerettigheder, da han fik fængselsstraf for at tigge i København, fastslår Højesteret

En 40-årig mand fra Litauen fik ikke krænket sine menneskerettigheder, da han sidste år fik en dom på 60 dages fængsel i Østre Landsret fordi han havde tigget foran Hovedbanegården i København. Det fastslår Højesteret i en afgørelse, som stadfæster dommen fra landsretten.

Manden blev dømt efter den nye skærpede tiggerlov, som Folketinget vedtog i 2017. I følge loven, som skulle sætte en stopper for især østeuropæiske tiggere, kan man idømmes 14 dages ubetinget fængsel for at tigge ved stationer, på gågader ved supermarkeder og i den offentlige transport. I gentagelsestilfælde op til seks måneders fængsel.

Loven er blevet udfordret af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi en rumænsk tigger i 2021 fik medhold i, at hendes menneskerettigheder blev krænket, da hun fik syv dages fængsel for at tigge på gaden i Schweiz.

Kvinden, der var roma, kom fra en ekstrem fattig familie. Hun var analfabet, havde ikke arbejde og havde ikke ret til sociale ydelser. Tiggeri var hendes eneste overlevelsesmulighed, konkluderede menneskerettighedsdomstolen. Dommerne fandt det ude af proportion, at hun blev idømt syv dages fængsel, fordi hun ikke kunne betale en bøde på 500 schweizerfranc.

I følge domstolen var det en krænkelse af kvindens privatliv, at hun blev forhindret i at tigge. Men den begrundelse kan ikke bruges om den litauiske mand, der tiggede foran Hovedbanegården, fastslår Højesteret. Manden, som var stofmisbruger, havde nemlig mulighed for at få hjælp fra det offentlige.

Straffen på to måneders fængsel skyldes, at manden tidligere var blevet dømt for at tigge på særlige steder samt at han havde overtrådt et forbud mod indrejse til Danmark.

Læs også:

Menneskeretsdom mod Schweiz sætter dansk tiggerlov på pause