EU skal betale endnu mere for Pfizers vaccine

0
2577
Borgere på vej til vaccination med Pfizer/Biontech på vaccinationsstedet i Arena Nord i Frederikshavn. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skandalen om EU’s dårlige aftaler om vacciner fortsætter. Man vil gerne bestille nok vacciner fra Pfizer/Biontech, men nu stiger prisen pludselig voldsomt

EU-kommissionen vil købe stort ind af den vaccine, de fleste stoler på. Hele 900 millioner doser fra Pfizer/Biontech vil kommissionen købe – med en option til at bestille lige så mange ekstra. Men hvor andre opnår en rabat ved storkøb, så ser det ud til at EU’s forhandlere i stedet ender med en ekstra regning.

I første omgang kostede en enkelt dosis omkring 90 kroner (12 €) i indkøb. Med den nye aftale stiger prisen til næsten 150 kroner (19,50 €) – altså en stigning på over 60 procent. Dermed vil alene den første bestilling koste EU-borgerne mere end 130 milliarder kroner.

“…Hvor andre opnår en rabat ved storkøb, så ser det ud til at EU’s forhandlere i stedet ender med en ekstra regning”

Kommissionsformand Ursula von der Leyen har flere gange afvist, at EU’s vaccinestrategi har fejlet. Foto: JOHN THYS / POOL / AFP

Tavs kommission

Tallene er kommet ud ved et tilfælde. I første omgang var det en belgisk politiker, der havde nævnt priserne på de første indkøb, hvor Pfizer allerede var ti gange så dyr som konkurrenterne fra AstraZeneca. Denne gang var det så den bulgarske regeringsleder, der på et vælgermøde i den sydlige del af landet talte over sig.

”Priserne stiger hurtigt,” sagde Boris Borissov, der netop har klaret sig halvgodt igennem et valg, hvor vacciner var et tema. Hans parti blev det største efter valget, men det næststørste med næsten 20 procent af stemmerne er et helt nyt parti, hvis leder er kendt for at fornægte alvoren af Covid-19. En meningsmåling viste fornyligt, at 52 procent af bulgarerne slet ikke ønsker at blive vaccineret.

Måske var det udsigten til at spare på de dyre doser, der fik Borissov til at tale om prisen. Selvom mediehistorier om de høje priser kunne lægge pres på den amerikanske producent, har EU-kommissionen selv valgt at tie om sagen. Men overfor Reuters bekræfter medarbejdere i kommissionen tallene og tilføjer, at der fortsat forhandles.

Kilder: Reuters, DW, Telegraph