Svært for mange EU-lande at udvise statsløse

0
3757
Libanon. I Tyskland er der pt. 6000 personer i såkaldt " udrejse-position", som skal udsendes til Libanon. Arkivfoto

De europæiske lande har ikke den store succes med at få udsendt statsløse personer, som ikke har ret til at opholde sig i landet. Det viser et svar fra Udlændinge- og integrationsministeriet

47 personer. Så mange statsløse uden ret til ophold i Danmark, var det pr. 28. august lykkedes Danmark at udsende i 2018. Året før blev der udsendt 91 statsløse, og i 2016, året efter den store flygtningekrise, lykkedes det i alt Danmark at få udsendt 402 personer med status af statsløse, som ikke havde ret til at være i Danmark.

Det fremgår af tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som har svaret på et spørgsmål fra Dansk Folkepartis medlem af Indfødsretsudvalget, Kenneth Kristensen Berth.

2016 er året, der skiller sig ud. Her blev 351 udsendt efter Dublin-forordningen, dvs. at de blev sendt tilbage til det EU-land, som har ansvaret for at behandle deres asylsag, typisk fordi det var det første land, de rejste ind i. Men ellers er antallet af udsendte ikke særlig stort: I 2012 blev der udsendt 48 i alt, i 2013 var det 105, i 2014 88 og i 2015 104.

De fleste udsendes, fordi de er blevet afvist som asylansøger, eller fordi de har opholdt sig ulovligt i landet. Turen går for de flestes vedkommende til et andet europæisk land,selv om mange må formodes at være fra ikke-EU-lande. Af de 47, der var rejst den 28. august, var det kun de 10, der er rejst til lande i Mellemøsten.

”Det er ikke imponerende tal,” konstaterer Kenneth Kristensen Berth.

Frankrig udsender ingen

Det er ikke kun Danmark, der tilsyneladende har svært ved at få sendt statsløse personer tilbage til Mellemøsten og Afrika. Udlændinge- og Integrationsministeriet har via de danske ambassader indhentet oplysninger om udsendelser i en række andre europæiske lande.

Her kan man bl.a. læse at Frankrig ikke udsender statsløse til hverken oprindelseslandet eller tredjelande, fordi man mangler lande, der vil acceptere at modtage dem.

Storbritannien udsender ikke rutinemæssigt. Beslutningerne tages fra sag til sag, og ”normalt vil der enten skulle være forudgående accept fra hjemlandet eller en stærk forventning om, at personen vil blive accepteret”.

I Sverige ligner tallene nogenlunde de danske. Til og med 23. august 2018 var der udsendt 81 statsløse i år. I 2017 blev der udsendt 156 og i 2016 423 statsløse.

6000 afventer udrejse fra Tyskland til Libanon

I Tyskland er der pt. 6000 personer i såkaldt ”udrejseposition” til Libanon. Det tal står i skærende kontrast til det faktiske antal udsendte til Libanon: I 2016 blev der udsendt 9, i 2017 27 og indtil 23. august var der udsendt 23 i 2018. Udsendelserne har været koncentreret om personer, der har begået alvorlig kriminalitet eller er kategoriseret som såkaldt ”islamistisk trusselsperson”.

De tyske myndigheder oplyser dog, at man har stigende held med at udsende udlands-palæstinensere, dvs. personer som er bosat i ikke-palæstinensiske områder. Udlandspalæstinensere med pas fra Jordan eller Libanon, besidder principielt forudsætningerne for at kunne indrejse til disse lande uden videre, oplyser det tyske indenrigsministerium.

”Jeg har forståelse for, at det er vanskeligt at udsende statsløse. Men nogle lande har mere held med udsendelserne end andre, og derfor må vi følge op overfor disse lande og høre, hvad de gør,” siger Kenneth Kristensens Berth.