Espersen: Nej, Danmark skal ikke blande sig i USA-konflikt

0
2053
Demonstranter i Washington. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Udenrigsordførere i Folketinget er dybt uenige om hvorvidt Danmark officielt skal kritisere USA

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) finder videoen, hvor en betjent i flere minutter lægger sit knæ på halsen af afroamerikaneren George Floyd, der efterfølgende dør i politiets varetægt, for “gruopvækkende” og “forfærdelig”. Det skrev udenrigsministeren tirsdag på Facebook. Men Jeppe Kofod mener ikke, at Danmark officielt skal kritisere USA, som lige nu oplever omfattende demonstrationer og uroligheder efter George Floyds død. Det er kun USA selv, der kan håndtere situationen, skriver Jeppe Kofod på Facebook, og det er Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen enig med ministeren i.

Til Berlingske siger Søren Espersen:

“De folkelige protester mod det (racisme, red.) er jo rigtigt godt, men jeg hørte udenrigsministeren sige, at det ikke er noget, Danmark vil blande sig i officielt, og det støtter vi,” siger han.

Søren Espersen var som BT-journalist for ca. 40 år siden i USA for at skrive om raceproblemerne i det amerikanske samfund. Han konstaterer overfor Belingske, at situationen ikke er blevet bedre siden. Men det vil ikke ændre noget som helst, at Danmark går ud med en officiel markering, mener Espersen:

Søren Espersen er næstformand for Dansk Folkeparti og hhv. Færøerneordfører, Grundlovsordfører, Grønlandsordfører og Udenrigsordfører. Foto Steen Brogaard

“Der er ingen tvivl om, at der er en en racisme, som ikke er til at få bugt med. Selv om der går yderligere 40 år, er der ikke sket noget positivt på det felt. Det er noget, Amerika og den amerikanske befolkning må klare selv, ligesom vi gerne vil klare vores problemer selv, og der tror jeg ikke, at man har brug for alle mulige tilkendegivelser,” siger Søren Espersen til Berlingske. Han understreger, at DF ser med stor alvor på situationen i USA:

Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm mener det er “fulstændig uacceptabelt” at den danske udenrigsminister ikke har udtalt kritik af USA. Den radikale Martin Lidegaard, der er formand for udenrigspolitisk Nævn, mener omvendt, at det ikke vil have den store betydning. Men en “i al stilfærdighed” kunne Danmark godt udtrykke bekymring over angreb på journalister, siger han til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonnement)