Dansk Folkepartis kulturordfører Dennis Flydtkjær vil have mere fokus på national kunst og kultur, siger han i et stort interview med Berlingske
Den nationale kunst og kultur skal have mere støtte. Sådan lyder budskabet fra Dansk Folkepartis nye kulturordfører Dennis Flydtkjær i et stort interview med Berlingske.
“I Dansk Folkeparti vil vi gerne have mere fokus og mere støtte til det, vi kan kalde national kunst og kultur, som jo kan finde mange forskellige udtryksformer. Jeg vil ikke optræde som en slags censor, og kunstnerne skal være frie til at lave, hvad de vil. Men jeg så da gerne, at kunstverdenen også kunne understøtte, hvad jeg med en bred pensel vil kalde national kunst,” siger Dennis Flydtkjær til Berlingske.
Interviewet er en del af en ny serie, hvor Berlingske interviewer partiernes kulturordfører om kunstens rolle under ”den nye kolde krig”. Dennis Flydtkjær mener, at det netop i en tid med trusler om krig er vigtigt at dyrke det nationale.
”For at man kan have en nation, der er parat til at kæmpe for sin eksistens, skal du have fælles sprog, fælles historie og fælles kultur. I sidste ende gik det i galt for Danmark i 1864, og derfor er det så vigtigt, at vi dyrker kunst og kultur, der styrker vor kulturarv”.
Men hvordan skal det så ske? Dennis Flydtkjær kommer med dette bud:
“Man kunne jo fra museer og kunstverdenen generelt i stedet for den megen fokus på abstrakt, internationalt orienteret kunst støtte kulturarven mere, der fortæller, hvor vi kommer fra, og hvad vi har til fælles. Jeg så gerne flere penge til kunst og kultur, der understreger vor kulturelle og historiske fællesskab, der strækker sig tilbage til vikingetiden, men også gerne omfatte nyere historie som under Den Kolde Krig,” siger han.
Folkeligt museum får mindst i støtte
At der i dag satses for meget på det internationale og abstrakte og for lidt på dansk kulturarv beskriver Dennis Flydtkjær med et eksempel fra Herning. Her har kunstmuseet Heart, som får mest støtte i kommunen, senest haft en udstilling med abstrakt kunst, der ikke var særligt besøgt. Imens er museet om brunkulsudvindingen i Søby syd for Herning, der får mindst i offentlig støtte, kommunens mest besøgte.
”Jeg vil ikke censurere nogen, og alle kunstnere skal have frie hænder. Men fra statens side kan man nok godt ændre tilskudsordninger, så der lægges mere vægt på de historiske museer, der fortæller noget centralt om vor fælles historie, kunst og kultur,” siger Dennis Flydtkjær til Berlingske.