DF vil have undersøgt skandale: Betonfirma blandede byggeaffald i beton under højhus

0
3282
Byggeriet af Njals Tårn på 86 meter har ligget stille siden undersøgelser i efteråret afslørede, at betonen under huset ikke er stærk nok, fordi der er blandet byggeaffald i den. Foto: Steen Trolle

Betonleverandør svindlede med oplysningerne om betonen under det 86 meter høje ‘Njals Tårn’ i København. DF vil nu have uvildige eksperter til at undersøge byggeskandalen

Dansk Folkeparti vil have uvildige eksperter til at undersøge skandalen om det højhus i København, som har vist sig at være bygget på en bundplade af genbrugsbeton og byggeaffald.

Det 86 meter høje Njals Tårnet på Islands Brygge skulle have været et vartegn for København, men i februar 2020 advarede en whistleblower om, at der var svindlet med oplysningerne om betonen, og siden har undersøgelser vist, at bundpladen er “væsentligt svagere” end forudsat i byggetilladelsen.

Derfor er byggeriet lige nu standset, og bygherren Bach Gruppen og firmaets egne rådgivere er i gang med at undersøge betonen i den øvrige del af byggeriet. Herefter skal kommunen tage stilling til Bach Gruppens egne forslag til at udbedre betonsjuskeriet.

Njals Tårn er en del af et nyt kvarter, Bryggens Bastion, på Amager. Foto: Steen Trolle

DF: Undersøgelse er ikke uvildig

Men selv om kommunen har hyret ingeniørfirmaet Cowi og SBI (Statens Byggeforskningsinstitut) til at vurdere disse forslag, føler Dansk Folkeparti sig alt andet end tryg ved denne løsning.

”Cowi og SBI skal vurdere dokumentation, som leveres af firmaer, som Bach Gruppen har betalt. Det drejer sig blandt andet om Bach Gruppens egen rådgiver gennem hele forløbet, Nordconsult. Kan det betragtes som uvildigt? Det synes jeg man kan sætte spørgsmål ved. Derfor er mit og DFs forslag, at vi får en klokkeklar, uvildig udenlandsk ekspert til at se på, hvad pokker det er, der foregår,” siger DFs politiske leder i København, Finn Rudaizky.

”Vi er nødt til at have helt rene linjer. Derfor vil vi have udenlandske eksperter til at vurdere sagen. For herhjemme er branchen fedtet ind i hinanden. Bach Gruppens rådgivere Nordconsult bor f.eks. til leje hos Bach Gruppen i Viborg. Der er ikke de vandtætte skotter, der skal være,” siger han.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

Datterselskab svindlede med beton

Det er Bach Gruppens datterselskab BG Beton, der har leveret betonen til det skandaleramte byggeri. Bach Gruppen selv afviser ethvert kendskab til svindlen, og ansvaret er undervejs blevet placeret hos en nu afdød direktør for BG Beton.

Ekstra Bladet og Berlingske har gravet i skandalen, og det er kommet frem, at oplysningerne i de papirer fra BG Beton, som embedsmænd i Københavns Kommune godkendte, var forfalskede. Betonen var ikke af den kvalitet, der fremgik. Der blev brugt genbrugsbeton og ”diverse byggeaffald” i den to meter tykke bundplade. Derfor er betonen, ifølge Cowis analyse, “porøs og med lav styrke”.

Finn Rudaizky har nu bedt om at få en redegørelse for sagen på næste uges møde i Teknik- og Miljøudvalget. Står det til DF, skal politikerne på et efterfølgende møde i udvalget stemme om Bach Gruppen skal have tilladelse til at genoptage byggeriet. Som det ser ud lige nu, vil DF ikke stemme ja.

”Det er normalt ikke et politikeranliggende at give byggetilladelser, men her er vi nødt til at sikre, at det er fuldstændig trygt for beboerne at flytte ind,” siger Finn Rudaizky.

Njals Tårn beskrives sådan her af bygherren: “Njalstårnet troner til 86 meters højde som stablede æsker, der peger tilbage på den genkendelige skala af et typisk københavnsk byhus. Det stablede motiv forener kløften mellem et tårns intimiderende skala og den intimitet der knyttes til ​​ens private hjem”. Foto: Steen Trolle

Foreslået løsning er ikke standard

Bach Gruppen har lagt op til en løsning, hvor der laves en ’kulfilterforstærkning’ i bundpladen. Men en sådan løsning er ifølge Finn Rudaizky ikke standard i europæiske byggenormer og han har ikke kendskab til, at den været anvendt i Danmark.

”Jeg føler mig ikke tryg ved det, og før sikkerheden for de kommende beboere er helt afklaret, skal man ikke regne med Dansk Folkepartis ja til en ny, fortsat byggetilladelse,” siger Finn Rudaizky.

Byggeriet af det 86 meter høje Njals Tårn gik i gang i 2018. Prisen er ca. 600 millioner kroner. Bag den ansvarlige bygherre, Bach Gruppen i Viborg, står Finn Bach, der er nr. 83 på listen over landets rigeste.