DF vil gøre op med skadelig avl af hunde

0
2649
Hunde med flade snuder lider ofte voldsomt af søvnapnø, i følge en finsk undersøgelse.

Et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om et forbud mod import og avl af fladsnudede hunde og hunde med for små kranier, blev taget godt imod i Folketinget. Ifølge DF er det et vigtigt skridt for dyrevelfærden i Danmark.

Af Nicklas Jensen Plum

Nok ser de søde ud, men de har det helt forfærdeligt. Hunde med flade snuder og for små kranier har væsentligt dårligere livskvalitet end andre hunde. Hunde med flade snuder er i risiko for at få søvnapnø og hudproblemer, og hunde med for små kranier har simpelthen ikke plads til hjernen inde i hovedet. Disse hunde er i kategorien ”selskabshunde”, der udelukkende er avlet med henblik på et særligt udseende. Fransk- og engelsk bulldog, mops og cavalier king charles spaniel, er blandt de hunderacer der har det værst.

Derfor ønsker Dansk Folkeparti et forbud mod avl og import af fladsnudede hunde og hunde med unaturligt små kranier. Det fremgår af et beslutningsforslag, som blev forhandlet forleden i Folketinget-

”Hunde med disse karakteristika bør være noget, vi skal have afskaffet, for disse hunde er udelukkende avlet på grund af deres udseende, og deres deformiteter indebærer intet positivt hensyn for selve hunden. Det er f.eks. franske bulldogger og cavalier king charles spaniels, som er nogle af disse særligt fremavlede hunderacer, som har alvorlige følger af at skulle se ud på en meget speciel måde,” sagde Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Pia Kjærsgaard, fra Folketingets talerstol under fremsætningen af beslutningsforslaget.

EU står i vejen for forbud

Beslutningsforslaget blev mødt med anerkendelse og enighed blandt Folketingets partier. Der er dog et andet problem – nemlig EU.

”Den udfordring, der så specifikt er med forslaget her, for bare at tage det negative først, er, at der så også ligger et ønske om, at man også skal forbyde import af kæledyr med de karakteristika, og det er forventeligt i strid med EU’s regler om varernes fri bevægelighed. Men det skal ikke hindre os i at nå i mål med det, som jeg hører at vi fuldstændig deler, nemlig at vi i Danmark skal have regler, der gør op med, at man kan fremavle ekstrem avl med det formål at skaffe et dyr et bestemt udseende, når det samtidig betyder, at dyret kommer til at lide overlast,” sagde ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen.

Forslaget, som nu er henvist til Miljø- og Fødevareudvalget, repræsenterer en vigtig mærkesag for Dansk Folkeparti. Ifølge DF er det et skridt i den rigtige retning mod en mere ansvarlig behandling af dyr i Danmark.