DF blæser til kamp mod identitetspolitikken: Vil styrke dansk sprog og kultur

0
3208
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

DF lancerer kulturudspil med seks initiativer, der skal styrke dansk sprog, kultur og viden om Danmarkshistorien og kristendommen. Udspillet er et opgør med identitetspolitik, som DF mener er ved at splitte det danske fællesskab

Da gruppen “Anonyme Billedkunstnere” i efteråret smed en buste af Frederik d. 5 i Københavns Havn, blev det for alvor understreget, at venstrefløjens identitetspolitiske tænkning har sat sig tungt på det danske kultur- og uddannelsesliv.

Hærværksaktionen var nemlig ikke bare et tilfældigt bølle-påfund. Det var en institutleder fra Det Kongelige Danske Kunstakademi der stod bag, og da hun blev bortvist fra akademiet, var der ikke færre end 977 kunstnere, kulturfolk og studerende, der underskrev en ’solidaritetserklæring’ til støtte for institutlederen, som forklarede hærværksaktionen med, at hun ville sætte fokus på Danmarks kolonifortid.

Siden har Dansk Folkepartis kulturordfører Morten Messerschmidt taget kraftigt til genmæle mod identitetspolitikken, og nu lancerer Dansk Folkeparti et kulturudspil, der har titlen “Forsvar dansk kultur – et modsvar til identitetspolitikken”.

Identitetspolitikken splitter fællesskabet

For identitetspolitikken splitter fællesskabet og truer den nationale sammenhængskraf, lyder det fra Dansk Folkeparti. I stedet er der brug for initiativer, der beskytter og styrker dansk kultur.

“De identitetspolitiske bevægelser henter i mange tilfælde ammunition i virkelige uretfærdigheder så som eksempler på homofobi, sexchikane og racisme. Men svaret på reelle uretfærdigheder er ikke venstrefløjens opfordring til kulturrevolution og et grundlæggende opgør med institutioner og værdier i vores samfund. Det handler i langt højere grad om, at tilbyde mennesker den styrke, frihed og det fællesskab, som ligger i den kulturelle arv, som er os givet. I dansk kultur,” lyder det i udspillet fra DF.

Seks initiativer

Konkret vil DF styrke dansk kultur med disse seks initiativer:

  1. Det danske sprog skal sikres
  2. Bedre støtte til dansk kunst og kultur
  3. Forskningsfrihed og videnskabelighed på de danske uddannelser skal beskyttes
  4. Dansk madkultur er central for vores kulinariske tradition
  5. Historie- og danskfagene skal styrkes
  6. Mere fokus på kristendomskundskab i vores skoler

Sproglov skal sikre det danske sprog

Hvert initiativ følges op med en række konkrete forslag. Når det gælder sikringen af det danske sprog, foreslår DF eksempelvis, at Dansk Sprognævn skal føre en mere aktiv sprogpolitik, og at beskyttelsen af det danske sprog skal sikres med en ny sproglov.

“En ny sproglov skal sikre at det danske sprog bevares, og ikke amerikaniseres. Vi skal dyrke og optage danske ord og udtryk frem for engelske og amerikanske. Sprogloven skal være med til at sikre, at det danske sprog bruges aktivt inden for videnskab, højere uddannelse, erhvervsliv og offentlig forvaltning,” lyder det fra DF, som bl.a. vil have bestemmelser om, at ansatte i offentlige topstillinger skal kommunikere på korrekt dansk, i stedet for at forfalde til engelske udtryk.

Mere fokus på Danmarkshistorien

DF vil også styrke danske skoleelevers kendskab til den danske historie og litteratur. Danmarkshistorien skal fylde 2/3 af undervisningen i historie i gymnasiet og HF, lyder et forlag, og der skal indføres skriftlige prøver i historien i både folkeskole og gymnasiet.

”Historie er i høj grad et fag, som kræver man lærer visse ting udenad, og dette gøres bedst via skriftlige prøver uden hjælpemidler,” skriver DF.

Obligatorisk morgensang af salmer og sange fra salme- og højskolesangbogen er et andet forslag, og der skal være mere fokus på danske litterære klassikere i dansk.

”Klassikerlæsning fylder for lidt, og der i dag en klar tendens til, at den litteratur som præsenteres for eleven, er moderne litteratur fra det moderne gennembrud og efter denne tid (1870). I Dansk Folkeparti ønsker vi i højere grad, at eleverne i folkeskolen og gymnasiet får større kendskab til litterære danske klassikere, herunder til forfattere fra før det moderne gennembrud, særligt det 18.- og første halvdel af det 19. århundrede. I denne periode var den danske identitet nemlig særdeles stærk og blomstrende,” lyder det fra DF.

Hele udspillet kan læses her