Strejke får DF til at forlade SAS-aftale: “Vi kan ikke putte skattekroner i sådan et selskab”

0
5461
Strejken i SAS brød ud mandag kl. 12. Straks efter blev de første fly aflyst. Billedet her er fra Københavns Lufthavn. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at skyde flere skattekroner i luftfartsselskabet SAS, efter at selskabet er blevet ramt af strejke, der koster 50-100 millioner kroner dagligt

Den pilotstrejke, som mandag lammede luftfartsselskabet SAS, får nu Dansk Folkeparti til at trække sig fra den politisk aftalte redningsplan for SAS, der blev indgået for nylig.

Aftalen indebærer, at den danske stat fortsætter og muligvis øger sin ejerandel i SAS fra de nuværende 21,8 % til op mod 30 %. Samtidig skal SAS have eftergivet en gæld på 3,5 milliarder kroner til den danske stat.

Men det afviser Dansk Folkeparti nu at være med til. Strejken koster nemlig SAS op mod 100 millioner kroner om dagen, og DF mener, at det er uansvarligt at hælde flere skattekroner i et så nødlidende selskab.

”Den redningsplan, der ligger for SAS, ser ud til at være meget svær at gennemføre,” siger finansordfører René Christensen til Ritzau.

”Nu effektuerer man det her strejkevarsel. Så man har en udgift på et sted mellem 50 og 100 millioner kroner om dagen, som SAS taber. Vi kan jo ikke komme bagefter og putte skatteborgernes penge ind i sådan et selskab. Så vi har meddelt finansministeren, at vi ønsker ikke at skattefinansiere et kapitalindskud i SAS”.

Endeløst tab af penge

René Christensen siger, at SAS ikke kan overleve, hvis piloterne ikke vil flyve. Som det ser ud nu, vil det være et endeløst at hælde penge i SAS, mener han:

”Hvor mange dage skal det her køre? De penge er jo tabt. Så kan vi starte med at eftergive gælden og dække hullet efter strejken. Og så har vi stadig ikke gjort noget godt for selskabet. Med den konflikt SAS har været gennem, kan vi ikke bruge borgernes penge på et indskud i det selskab,” siger René Christensen til Ritzau.

Redningsplanen for SAS blev forhandlet på plads af finansminister Nicolai Wammen (S) den 10. juni. Den støttes fortsat af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale og S. Derfor er der stadig flertal for aftalen. Finansminister Nicolai Wammen (S) siger til netmediet Marketwire, at han ikke vil blande sig i konflikten, men at han håber på, at parterne snarest får en aftale på plads.

Tidligere artikler:

DF med i SAS-aftale: Det handler om en masse danske arbejdspladser