DF-næstformand: ”Jeg kunne aldrig drømme om at skifte parti”

0
172696
René Christensen er politisk næstformand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkeparti er garanten for en stram udlændingepolitik, mener DFs næstformand René Christensen, der ser klare politiske forskelle mellem DF og Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne

Dansk Folkepartis næstformand René Christensen har en enkelt gang overvejet sit medlemskab af DF. Det var i 1999, da han første gang ville melde sig ind i et politisk parti. Da havde han flere partier med i overvejelserne. Men han valgte DF, og siden har René Christensen aldrig tænkt på at skifte til andre partier. Heller ikke i den aktuelle situation, hvor senest fem folketingsmedlemmer har meldt sig ud, flere af dem for at slutte sig til Inger Støjbergs nye parti ”Danmarksdemokraterne”.

”Jeg kunne aldrig finde på at skifte parti. For mig handler det – undskyld jeg siger det – også om ordentlighed. Da det gik godt for Dansk Folkeparti kunne man blive valgt til Folketinget på 1500 stemmer, og det var jo rigtig dejligt. Nu er det blevet noget sværere, og så søger man et andet sted hen og er klar til at skifte nogle holdninger ud. Det synes jeg ikke er i orden. Jeg skylder Dansk Folkeparti rigtig meget. Jeg har selvfølgelig selv gjort meget for min egen politiske karriere, men jeg havde ikke fået den, hvis ikke det havde været på grund af Dansk Folkeparti,” siger René Christensen.

“Jeg skylder Dansk Folkeparti rigtig meget”

Det var blandingen af stram udlændingepolitik, social profil og en borgerlig økonomisk politik, som i 1999 fik den dengang 29-årige René Christensen til at vælge DF.

”Jeg var teknisk værkfører på et Nissan-værksted. Her sad vi i frokostpausen med aviserne og klarede hele verdenssituationen. Vi var sgu ret kloge at høre på. Vi kunne ikke forstå, hvorfor politikerne ikke bare gjorde sådan, sådan og sådan,” griner René Christensen.

René Christensen har været medlem af Dansk Folkeparti siden 1999. Han blev valgt til Folketinget i 2008. Foto: Carsten Lundager

DF turde tale om udlændingepolitik

Han vidste godt han var borgerlig, og ”kunne faktisk godt være blevet venstremand”. Men han savnede venstrefolkenes sociale profil. Og så var der hele problemet med indvandring.

”Udlændingepolitikken fyldte rigtig meget hos danskerne. Alle i frokoststuen sagde, at der skulle strammes op. Vi kunne simpelthen ikke forstå, at udlændinge skulle have så store sociale ydelser og skulle have stillet en ’passende bolig’ til rådighed, når der var danskere, der samtidig stod udenfor boligmarkedet. Danmark var en ren magnet for asylansøgere, for det var enormt attraktivt at komme til Danmark, og det mente vi alle sammen, at der skulle sættes en stopper for”.

Dansk Folkeparti var det eneste parti, der turde sige dét, de mente i frokoststuen på Nissan-værkstedet: At den massive indvandring var et kæmpe problem.

“Vi havde den holdning, at vi var alt for naive i Danmark, og det var Dansk Folkeparti de eneste, der turde sige. DF var som drengen i Kejserens nye klæder, der sagde, at ‘han har jo ikke noget tøj på’. Det er alene Dansk Folkeparti, der har sørget for, at vi i dag kan tale om udlændingepolitik og andre ting, som dengang blev anset for at være politisk ukorrekt,” siger René Christensen.

“Dansk Folkeparti har sørget for, at vi i dag kan tale om udlændingepolitik”

S siger ét men gør noget andet

23 år senere mener DF-næstformanden stadig, at Dansk Folkeparti er den vigtigste garant for en stram udlændingepolitik. Andre partier hævdes ganske vist at have overtaget DFs udlændingepolitik, men det giver René Christensen ikke meget for.

”Socialdemokratiet siger i skrift og tale, at de går ind for en stram udlændingepolitik. Men i praksis passer det ikke. De har lempet på enormt mange områder de sidste tre år. Senest har man hævet ydelserne til flygtningefamilier med op til 2000 kroner skattefrit om måneden. Vi har heller ikke fået det udrejsecenter, som de lovede i valgkampen. Folk, som har lavet grov kriminalitet og fået en udvisningsdom, kan derfor gå frit omkring. Det understreger, at det er ikke nok at sige, at man går ind for en stram udlændingepolitik. Man skal også mene det,” siger René Christensen.

“Det er ikke nok at sige, at man går ind for en stram udlændingepolitik. Man skal også mene det,” siger René Christensensen. Foto: Carsten Lundager

Klare forskelle mellem DF og Danmarksdemokraterne

Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne går også ind for en stram udlændingepolitik, og René Christensen byder partiet velkomment. Men han påpeger også, at der er tydelige politiske forskelle mellem DF og Danmarksdemokraterne. Det siger han, selv om det indtil videre har været meget sparsomt med konkrete politiske udmeldinger fra Inger Støjberg.

”Inger Støjberg har jo sagt klart og tydeligt, at det der med konventionerne – de konventioner, der dømte hende ved Rigsretten – det vil hun ikke lave om på. Dér har vi hele tiden sagt i Dansk Folkeparti, at vi vil udfordre konventionerne, og nogle af dem vil vi meldes ud af. Det vil Inger Støjberg ikke, og det kan hun jo heller ikke mene som tidligere mangeårig venstremand.

Vi er også langt mere EU-kritiske end Inger Støjberg. Og misforstå mig ikke: Jeg har fuldkommen respekt for hendes holdninger. Men jeg undrer mig over, at man kan gå fra DF og skifte holdning på så markante områder”.

“Jeg undrer mig over, at man skifte holdning på så markante områder”

Kan stadig lave politik

René Christensen har været folketingsmedlem siden 2008. Han har dermed været en del af den historisk store folketingsgruppe på 37 medlemmer. I dag er der bare seks medlemmer tilbage i DFs folketingsgruppe. Det gør det nærliggende at spørge, om det er muligt at lave politik med så få mandater?

“Ja, absolut. Det er jo ikke mandaterne, der laver de politiske aftaler. Det er partierne, og DF har været med i politiske aftaler siden 2001”.

Men seks mandater?

“I sidste ende handler det om at have det 90. mandat. Så er det sådan set ligegyldigt om man er fire, seks eller 10 mandater. Men selvfølgelig havde jeg da helst set, at vi var flere. Størrelsen betyder selvfølgelig noget. Men det betyder lige så meget, at man som parti har været med i politik i lang tid, for så har man lavet en masse forlig, og når man har det, er man med, når aftalerne skal udmøntes. Nogle af de aftaler, vi lavede da vi flere i gruppen, er vi stadig med til at udmønte”.

René Christensen har været folketingsmedlem siden 2008. Her ses han til DFs sommergruppemøde i 2021. Foto: Carsten Lundager

Vil kunne se sig selv i øjnene

René Christensen understreger, at den aktuelle situation for partiet er alvorlig, og han lægger ikke skjul på, at han er bekymret for det kommende folketingsvalg.

”Ja, selvfølgelig. Jeg ville da helst have været det her foruden. Men jeg synes også, der er lidt Christiansborg-osteklokke over den enorme fokus på DFs krise. Når jeg færdes ude i landet, er det altså ikke det, alle spørger mig om. Så der er lige så mange, der spørger til politik. Som vil vide noget om Kattegatforbindelsen eller hvornår vi får lavet springvandet på Torvet i Nykøbing Falster,” siger René Christensen, der også er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune.

Hånden på hjertet: Er du ikke bekymret for, om du bliver genvalgt til Folketinget?

”Altså, hvis jeg ikke bliver genvalgt, er der jo ikke noget at gøre ved det. Det er jo det smukke ved demokratiet. Det er vælgerne, der bestemmer. Det vigtigste for mig er, at jeg kan se mig selv i spejlet. At jeg ved, at jeg står på mål for den politik, jeg har arbejdet for siden 1999,” siger René Christensen.