Statens momsindtægter stiger i disse måneder, fordi du skal betale mere for mælk, smør, ost, hakket oksekød osv. Dansk Folkeparti vil derfor have sænket momsen på fødevarer. “Staten skal ikke tjene på, at vi har en krise,” siger René Christensen (DF)
Mens du skal betale stadig mere for dine fødevarer, så scorer staten lige nu kassen på dine indkøb. I takt med at priserne stiger, vokser statens momsindtægter nemlig.
Det bekræfter skatteminister Jeppe Bruus (S) i et svar til Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.
“Det vil umiddelbart gælde, at højere priser på fødevarer – alt andet lige – vil medføre en mekanisk stigning i momsprovenuet fra husholdningernes køb af fødevarer,” som ministeren skriver. Læs svaret fra skatteministeren her
Oversat til almindelig dansk: Når prisen på en liter mælk stiger fra 10 til 12 kroner, så stiger momsbidraget til staten fra 2,00 kr. til 2,50 kr., eftersom momsen er på 25 %.
En opgørelse fra Fødevareministeriet viste for nylig, at det er blevet 490 kr. dyrere om måneden for en almindelig børnefamilie at købe fødevarer.
Det betyder altså, at en børnefamilie i gennemsnit må aflevere ca. 100 kroner mere om måneden i moms til statskassen på grund af de stigende fødevarepriser.
Det er urimeligt, mener Dansk Folkeparti. Staten skal ikke tjene på, at hverdagen bliver dyrere for danskerne. Derfor foreslår DF, at momsen på fødevarer sænkes midlertidigt.
”Det kan ikke være rigtigt, at staten skal tjene på, at vi har en krise nu. Vi kan ikke gøre så meget ved, at råvarerne bliver dyrere. Men det er politikerne, der bestemmer momsen, og derfor siger vi: Sænk nu momsen på fødevarer,” siger finansordfører og DFs næstformand René Christensen.
”Det kan ikke være rigtigt, at staten skal tjene på, at vi har en krise nu”
René Christensen, finansordfører og DFs næstformand
Højeste fødevaremoms i Europa
Danmark har den højeste moms på fødevarer i Europa. Næsten alle andre europæiske lande har en lavere fødevaremoms. I Sverige er momsen på fødevarer på 12 procent og i Tyskland blot syv procent.
”Lad os gøre det samme og indføre en lavere moms på fødevarer. Først på basisvarer såsom æg, mælk og rugbrød, og senere på fødevarer. De vigtigste først,” skriver DF i sit forslag.
Se video her med Bettina Lidström fra Idestrup på Falster, der taler med DFs næstformand René Christensen om de stigende fødevarepriser:
Regeringen er imidlertid ikke indstillet på at sænke momsen. Skatteministeren mener ikke, at staten på sigt vil komme til at tjene flere penge. I takt med at priserne stiger, vil danskerne nemlig bruge færre penge på andre ting, og så bliver de samlede momsindtægter uændret, er logikken hos skatteministeren.
Den logik tror René Christensen ikke på:
”Jeg ville være enig, hvis nogle enkelte varer blev dyrere. Så kunne folk undlade at købe disse varer. Men når det er alle fødevarer, der stiger, så er folk nødt til at bruge en større del af deres rådighedsbeløb på fødevarer,” konstaterer DF-ordføreren.
Skatteminister: Besværligt med flere momssatser
Skatteministeren mener desuden, at det vil være dyrt og besværligt med forskellige momssatser.
“Der vil være væsentlige ulemper og omkostninger forbundet med en differentiering af momsen. Herunder er et momssystem med én sats betydeligt nemmere at administrere – for både virksomheder og for myndigheder – end et system med flere satser, bl.a. som følge af afgrænsningsspørgsmål og derved mere komplekse regler,” skriver skatteministeren.
Det afviser René Christensen.
”Der er masser af lande, der kører med forskellige momssatser. Tyskland har gjort det lige så længe jeg kan huske. Man skal altså ikke ud og opfinde den dybe tallerken. Det kan sagtens lade sig gøre, og jeg er sikker på, at det vil være en stor lettelse i hverdagen for mange danskere med en lavere fødevaremoms,” siger René Christensen.
“Det vil være en stor lettelse i hverdagen for mange danskere med en lavere fødevaremoms”
René Christensen, finansordfører og DFs næstformand