Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl mener, at udenlandske studerende skal gennemføre mindst ét fag på dansk. Det vil få flere til at tage et job i Danmark efter uddannelsen, mener han
Vi giver dem uddannelse og SU for millioner, men de færreste ender med at arbejde i Danmark.
Det er situationen med de tusindvis af udlændinge, som hvert år tager en uddannelse her i landet.
En ny rapport viser, at Danmark sidste år udbetalte mere end en halv milliard – 540 millioner kroner – i uddannelsesstøtte til udenlandske studerende.
Det var langt mere end det SU-loft til udlændinge på 454 millioner kroner (2022-priser), som blev fastsat i 2013 – og det sker uden, at det danske erhvervsliv, som skriger på arbejdskraft, får ret meget glæde af det.
Ifølge rapporten er det nemlig kun ca. 30 procent af de udenlandske studerende, som ender med at arbejde i Danmark. Cirka 40 procent har forladt landet 1-2 år efter endt uddannelse.
Kræver redegørelse
Tallene får Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til at kræve flere initiativer for at få de udenlandske studerende til at blive og arbejde i Danmark.
Han finder det i forvejen skørt, at Danmark på grund af EU er forpligtet til at skulle betale uddannelse og SU til studerende fra andre EU-lande. Men det bliver ekstra skørt af, at de fleste slet ikke bruger uddannelsen i Danmark.
Derfor har Jens Henrik Thulesen Dahl bedt om en redegørelse. Han vil vide, hvad der gøres for at få de udenlandske studerende til at blive.
”Jeg har bedt om en redegørelse for, hvad der er sat i gang af initiativer for at få udenlandske studerende til blive og arbejde. Vi mangler uddannet arbejdskraft, bl.a. ingeniører, og min påstand er, at her er et kæmpe potentiale. Erhvervslivet skriger på udenlandsk arbejdskraft. Mit svar er: Brug dem der er i landet allerede. Jeg vil slet ikke diskutere andre ordninger, før det her potentiale er udtømt,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
“Erhvervslivet skriger på udenlandsk arbejdskraft. Mit svar er: Brug dem der er i landet allerede”
Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører (DF)
Mindst ét fag på dansk
DF har også et konkret forslag til at få flere til at blive: Gør det obligatorisk, at der skal være et fag på alle engelsksprogede uddannelser, hvor der undervises og eksamineres mundtligt i dansk.
”Vi må ikke stille krav om, at man skal kunne dansk for at gå på en engelsksproget uddannelse. Det vil EU ikke acceptere. Men vi må gerne lægge fag ind på dansk. Hvis vi gør det, så vil de studerende være tvunget til at lære dansk, og så tror jeg, at der er meget større sandsynlighed for at de bliver,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Han har stillet forslaget før, hvor det blev stemt ned. Men i lyset af de nyeste tal, vil han fremsætte det igen.
”For mig at se, er det helt logisk, at vi må gøre det, hvis vi skal have flere til at blive,” siger han.