DF: Nedlæg Roskilde Universitet

0
4588
”Grundlæggende set har vi et problem med overuddannelse,” siger Mette Thiesen til Ritzau om forslaget om at nedlægge RUC. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti foreslår at lukke RUC og bruge pengene på professions- og erhvervsuddannelser. ”Der skal flere på erhvervsuddannelser og professionsuddannelser og færre akademikere,” siger DFs Mette Thiesen til Ritzau

Dansk Folkeparti har et opsigtsvækkende forslag med, når regeringen i den kommende tid indkalder til forhandlinger om en reform af universitetsuddannelserne. DF foreslår, at Roskilde Universitetscenter (RUC) nedlægges, og at pengene i stedet bruges på professions- og erhvervsuddannelser.

”Det at nedlægge RUC, er et led i den kamp om at sikre, at man ikke går samme vej, som man har gjort i årtier, med uddannelsessnobberi. Der skal flere på erhvervsuddannelser og professionsuddannelser og færre akademikere,”  siger folketingsmedlem Mette Thielsen til Ritzau.

Forslaget kommer efter, at regeringen torsdag præsenterede sin udspil til en universitetsreform, “Forberedt til fremtiden”. Her foreslås det blandt andet, at op mod halvdelen af pladserne på kandidatuddannelserne skal forkortes fra to år til et år og nogle måneder.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede torsdag regeringens reformudspil om uddannelser på et pressemøde i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ifølge Mette Thiesen er problemet dog antallet, der uddannes på universiteterne.

”Grundlæggende set har vi et problem med overuddannelse. Det kan vi se ved, at der er rigtig mange akademikere, som ender med at tage et HK-job. Og vi ved også, at RUC er det universitet, hvor flest ender med at få et arbejde under medianlønnen for korte videregående uddannelser,” siger Mette Thiesen til Ritzau.

“Der er rigtig mange akademikere, som ender med at tage et HK-job”

Mette Thiesen (DF) til Ritzau

Mette Thiesen vil nu bede uddannelses-og forskningsminister Christina Egelund om få ministeriet til at regne på, hvad der kan spares ved at lukke RUC.

Marxisme og ungdomsoprør

RUC åbnede i 1972 i kølvandet på studenteroprøret og var fra starten stærkt kontroversielt med sine alternative undervisningsmetoder og dybe forankring på den yderste venstrefløj. Universitetets første rektor var den senere socialdemokratiske minister Erling Olsen, der – som det beskrives i flere portrætter – ”udkæmpede mange slag med de mange marxistisk-inspirerede studenter og undervisere”. Mette Thiesen konstaterer overfor Ritzau, at RUC fortsat er et “arnested for venstreorienterede ideologer”.

Ud over RUC-forslaget går DF også til forhandlingerne med et forslag om færre engelsksprogede uddannelser. Det er stik mod regeringens udspil, der indeholder et forslag om 2500 flere engelsksprogede uddannelsespladser.

Regeringens udspil kan læses her