Ny FN-pagt om flygtninge vedtages uden debat – DF er imod

0
3171
Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Marrakech-aftalen om migranter har en søster-aftale om flygtninge, som skal vedtages i de nærmeste dage. Men “Global Compact on Refugees” er indtil videre gået under radaren i debatten, hvor den nærmest ikke har været drøftet i Folketinget. Dansk Folkeparti har nu stillet spørgsmål til aftalen, som partiet er modstander af

Efter flere ugers heftig debat om FNs migrantaftale, står en “søster”-aftale om flygtninge til at blive vedtaget i noget nær hemmelighed i de kommende dage. Som ditOverblik.dk kunne fortælle tidligere på ugen, skal Global Compact on refugees – et 107 sider langt FN-dokument om flygtninge – vedtages i FN senere på måneden, og den får opbakning fra alle lande, på nær USA.

Herhjemme har aftalen kun været nævnt få gange i Folketinget. Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen har stillet et skriftligt spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om aftalen, og torsdag i Folketinget gentog han det samme spørgsmål – nemlig om ministeren kan garantere, at aftalen ikke er juridisk bindende. Det garanterede Inger Støjberg.

Men trods ministerens garantier og den minimale opmærksomhed om aftalen, så er Martin Henriksen og Dansk Folkeparti skeptisk. Partiet frygter, at Global Compact on refugees, som skal sikre en ”mere retfærdig fordeling af byrden og ansvaret for at tage flygtninge”, vil føre til nye forpligtelser, som ikke vil være til fordel for Danmark.

Læs også: Ny Global Compact: Nu kommer FN-aftalen om flygtninge

DF uenig med regeringen

”Det er ikke noget, Dansk Folkeparti bakker op om. Vi er imod, da jeg læser den sådan, at erklæringen lægger op til at man skal omfordele flygtninge. Og jeg tror ikke, at det er fordi der er nogen der vil tage imod de flygtninge, der er i Danmark,” siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti har tidligere spurgt til aftalen, men ellers har den ikke været drøftet i Folketinget, i følge Martin Henriksen:

”Så vidt jeg husker havde DF det oppe og vende ved et samråd for ca. to år siden, og ellers har det mig bekendt ikke været et stort emne i nogle af Folketingets udvalg. Man må bare sige, at DF er uenig med regeringen på dette område, ligesom vi er uenige med de øvrige partier i Folketinget. Vi har fået at vide at erklæringen ikke er juridisk bindende, men vi stiller spørgsmålet for at få det på skrift. Det er altid meget godt, hvis der kommer noget i fremtiden,” siger Martin Henriksen.

“Vi er imod, da jeg læser den sådan, at erklæringen lægger op til at man skal omfordele flygtninge”

Martin Henriksen, udlændingeordfører (DF)

“Udlændingepolitik er et nationalt anliggende”

Er der ikke brug for en sådan aftale. Det er vel godt med fælles retningslinjer på flygtningeområdet?

”Grundlæggende er udlændingepolitik et nationalt anliggende. Internationalt samarbejde er på en række områder en ganske fin ting, men alt med måde,” siger Martin Henriksen.

Hvad er du bekymret over?

”At der stille og roligt sniger sig nogle nye tendenser ind i de nationale politikker, som bl.a. handler om at vesten skal tage imod flere flygtninge. Men uanset hvad vil DF modarbejde det, for vi har som parti ikke forpligtiget os på noget”.

Debat om Global Compact on Migration, mens…

Dansk Folkeparti var i sidste uge initiativtager til en forespørgselsdebat om ”søster-aftalen” om migration – Global Compact on Migration – populært kaldet Marrakech-aftalen. Her var både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldt i salen, og debatten udviklede sig til en mindre krise i regeringen, da de konservative var skeptiske og Inger Støjberg og udviklingsminister Ulla Tørnæs begge meldte afbud til konferencen i Marrakech i mandags, hvor Danmark tilsluttede sig aftalen. I stedet måtte Lars Løkke Rasmussen selv rejse til Marrakech, og flere medier har spekuleret i, at Inger Støjbergs afbud skyldtes, at hun gerne ville holde distance til migrant-aftalen, som kritikere frygter vil få flere migranter til at søge mod Europa.

Hvorfor har der ikke været lige så meget debat om flygtninge-aftalen, Martin Henriksen?

”Det er jo de færreste FN-erklæringer, som bliver debatteret nationalt. Der er reelt kun DF og så almindelige bekymrede borgere til at sætte fokus på det, og jeg vil tillade mig at mene at hovedårsagen til at vi for en sjælden gangs skyld fik en masse debat om en FN erklæring, altså den om migranter, var fordi DF satte det på dagsorden. Det brugte vi faktisk meget tid på, fordi danskerne efter vores opfattelse skal vide mere om, hvad skiftende danske regeringer foretager sig internationalt. Og nu prøver vi så at hegne flygtningepagten ind bedst muligt,” siger Martin Henriksen.

Se aftalen: Global Compact on refugees 

“Hovedårsagen til at vi for en sjælden gangs skyld fik en masse debat om en FN erklæring, altså den om migranter, var fordi DF satte det på dagsorden”

Martin Henriksen (DF)