DF kræver svar fra borgmester om hemmelige aftaler med bygherre

0
2030
Jakob Søgaard Clausen er medlem af byrådet i Århus for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti i Århus Byråd har indkaldt borgmester Jacob Bundsgaard til forespørgselsdebat. Det sker efter afsløring af interne møder mellem borgmester og bygherre samt et tilbud om donation i en højhussag på en central plads i Århus.

JP Aarhus har afdækket, hvordan både bygherrer og kommunens egen tekniske forvaltning var af den opfattelse, at der var indgået en fælles aftale med borgmester og bygherre om at køre videre med et 27 etagers bolig- og erhvervsprojekt på Frederiks Plads uden det sædvanlige krav om almene boliger.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen siger en pressemeddelese, at han “bestyrtet over, at der tilsyneladende laves den slags aftaler i lukkede rum”. Derfor har han nu sendt en række spørgsmål til borgmesteren, som skal besvares mundtligt over for byrådet.

“Jeg synes, det er meget bekymrende, hvis borgmesteren på lukkede møder laver den slags aftaler med bygherrer inden både byrådsbehandling og borgerinddragende processer. Det er en kortslutning af demokratiet, og det vil vi ikke finde os i. Kommunen har et krav om, at der skal være billige almene boliger i den slags projekter, og det krav skal selvfølgelig overholdes. Skal der dispenseres fra det, skal det ske på baggrund af en fuld offentlig proces. Ikke på lukkede møder bag rådhusets tykke mure”, siger Jakob Søgaard Clausen.

Kræver undersøgelse

Et andet dokument i sagen har vist, at bygherren tilbød at betale 5 mio. kr. som en donation til et byudviklingsprojekt vedrørende en gammel kulkranbro mod at undgå almene boliger i højhuset. I den endelige indstilling til byrådet er kravet om almene boliger frafaldet, mens der er indgået en udbygningsaftale om, at bygherre skal overføre 2 mio. kr. til arbejdet med kulkransporet.

Den afsløring vil Jakob Søgaard Clausen nu have undersøgt, samt afklaret hvorvidt borgmesteren også var bevidst om den aftale.

“Det er ubetinget godt, når bygherrer giver noget ekstra til lokalområdet. Men det må aldrig ske som kompensation for ikke at følge de regler, som alle andre skal følge. Det skal ikke være sådan, at man kan købe sig til dispensation i Århus. Det er betænkeligt, at der på den måde går bytte-bytte-købmand i den. Jeg har brug for at få klarhed over, om borgmesteren også var involveret i den proces”, lyder det afslutningsvist fra Jakob Søgaard Clausen.

Forespørgslen til borgmesteren er vedhæftet. Svarene forventes besvaret på byrådsmødet d. 11. maj.