Kommuner har sparet klippekort til ældre væk – DF: Klippekortet skal skrives ind i loven

0
2396
Arkivfoto

17 kommuner har droppet klippekortet, der giver ældre ret til ekstra hjælp. Urimeligt, mener Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl, der har kaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et åbent samråd om sagen i dag

17 kommuner har skrottet den såkaldte klippekortsordning for svage ældre, som bor på plejehjem eller i egen bolig. Dermed mister de ældre retten til en halv times ekstra hjælp om ugen, der for eksempel kan bruges på et ekstra bad, en tur til frisøren eller en cykeltur.

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl kalder det urimeligt, at kommunerne har valgt ikke at videreføre ordningen, som kom i stand på Dansk Folkepartis initiativ i 2016.

Karina Adsbøl har tirsdag indkaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til et åbent samråd om sageni Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Står det til DF, skal ordningen skrives ind i serviceloven, så den bliver en rettighed for de ældre.

”Rigtig mange ældre er glade for klippekortordningen, og det er også det, vi har hørt fra Ældre Sagen. Det er rigtig ærgerligt, at flere kommuner har valgt ikke at videreføre ordningen. Jeg mener først og fremmest, at ministeren skal skrive det ind i lovgivningen. Nu er der økonomiforhandlinger, så må han tage det med videre,” siger Karina Adsbøl til Ritzau.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Sparet væk i kommunerne

Sundheds- og ældreministeriet har bedt de 17 kommuner redegøre for, hvorfor de har droppet ordningen. I svarene forklarer nogle kommuner, at de finder ordningen for bureaukratisk. De fleste begrunder det dog med, at ordningen er sprat væk på grund af en presset økonomi.

“Det her handler om ældres ret til selvbestemmelse i eget liv. At de selv kan vælge, hvad de gerne vil,” siger Karina Adsbøl til Ritzau.

Klippekortordningen blev i 2017 og 2018 finansieret med et direkte tilskud på 380 millioner kroner på finansloven. Men i 2019 blev pengene bevilget via det almindelige bloktilskud, og dermed blev det frivilligt for kommunerne, om de ville fortsætte ordningen.

Samrådet med ældreministeren starter kl. 14 – det kan følges på Foketings-TV her

Tidligere artikler:

18 kommuner dropper ældre-klippekort – DF kalder minister i samråd