MORGEN: DF: Urimeligt at kommuner dropper klippekort til ældre | Plejehjemsbeboere er stadig isolerede

0
1774
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal tirsdag i samråd om klippekortsordningen til ældre. Samrådet er indkaldt af Dansk Folkeparti. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste dwanske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF: Urimeligt at kommuner dropper klippekort til ældre

Dansk Folkeparti indkalder i dag sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen

ÆLDREPLEJE | 17 kommuner har valgt ikke at videreføre den såkaldte klippekortsordning for svage ældre, som bor på plejehjem eller i egen bolig. Det skriver Ritzau. En ordning, som DF var med til at bevilge for år tilbage, og som giver ældre ret til en halv times ekstra hjælp om ugen, eksempelvis til et ekstra bad eller gåtur.

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl har derfor indkaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i samråd i dag kl 14.

”Rigtig mange ældre er glade for klippekortordningen, og det er også det, vi har hørt fra Ældre Sagen. Det er rigtig ærgerligt, at flere kommuner har valgt ikke at videreføre ordningen,” siger Karina Adsbøl til Ritzau.

”Jeg mener først og fremmest, at ministeren skal skrive det ind i lovgivningen. Nu er der økonomiforhandlinger, så må han tage det med videre,” siger hun.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Plejehjemsbeboere er stadig isolerede – får nej til besøg og gåture

Flere kommuner tolker reglerne om plejehjemsbesøg alt for stramt. DFs ældreordfører Karina Adsbøl vil have svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)

BESØGSREGLER | Alzheimerforeningen og Ældre Sagen kritiserer en række kommuner for at tolke besøgsreglerne på plejehjem alt for stramt. Alzheimerforeningen fortæller i Kristeligt Dagblad om en 58-årig alzheimerramt kvinde på et plejehjem i København, der ikke må gå tur med sine pårørende.

“Flere kommuner nægter beboerne at forlade plejehjemmet. Vi har hørt om pårørende, der får afslag på at gå tur med demensramte, selvom de bærer mundbind og holder afstand. Kommunen har ikke ret til at nægte borgere at forlade deres bolig. Det er i den ulovlige ende af magtudøvelse. Man er ikke i fængsel, når man bor på plejecenter,” siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til Kristeligt Dagblad.

“Vi har hørt om pårørende, der får afslag på at gå tur med demensramte, selvom de bærer mundbind og holder afstand”

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen, i Kristeligt Dagblad

En bred politisk aftale til 165 millioner kroner, som blev indgået 1. maj, skulle ellers sikre, at plejehjemsbeboere igen kan få besøg og skærmes for smitte.

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl stiller onsdag spørgsmål om bl.a. plejebesøg til sundheds-og ældreminister Magnus Heunicke (S) i Folketingets spørgetime.

“Det lå klart i den politiske aftale, at der skulle åbnes for udendørs besøg, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi savner et overblik over, hvor det er sket. Samtidig må plejehjem ikke frihedsberøve ældre ved at nægte dem at gå tur med en pårørende,” siger Karina Adsbøl til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut (SSI), Kåre Mølbak, på et pressemøde i Statsministeriet i sidste uge. Berlingske kan i dag afsløre, at SSI regnede forkert på smittetrykket, da Danmark blev lukket ned. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regnefejl i Statens Serum Institut gjorde smittetryk i Danmark alt for højt

Statens Serum Institut erkender regnefejl, der betød, at faren for coronasmitte blev overdrevet

CORONASMITTE | Fra 12. marts til 24. marts faldt smittetrykket i Danmark fra 2,6 til 1,4. Det var i hvert fald hvad Statens Serum Institut (SSI) oplyste i et notat. Men nu erkender SSI overfor Berlingske, at der er lavet en regnefejl. I virkeligheden var smittetrykket kun på 1,5 den 12. marts, og de følgende tolv dage faldt det kun 13 procent til 1,3.

Årsagen til regnefejlen er, at der blev medregnet danskere, der var blevet smittet i udlandet. Med andre ord var risikoen for at blive smittet slet ikke så stor, som sundhedsmyndighederne vurderede, da det blev besluttet at lukke Danmark ned.

Oplysningerne vækker opsigt på Christiansborg. Venstres politiske ordfører Sophie Løhde kalder det “dybt bekymrende”, at regeringen og sundhedsmyndighederne ikke selv har gjort opmærksom på fejlen:

“Det skyldes nok, at det ikke passer ind i Mette Frederiksens egen fortælling om, hvor godt hun har håndteret coronaepidemien,” siger Løhde til Berlingske.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i et svar til avisen, at han først mandag aften er blevet oplyst om fejlen og at han nu vil orientere Folketinget. I følge ministeren er fejlen “i en figurtekst” i notatet, ikke i selve notatets konklusioner.

Læs mere i Berlingske her

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. En klimaforsker advarer om, at en satsning på klimaafgifter kan flytte landbrugsproduktion fra Danmark til Østeuropa. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Klimaforsker: Afgifter vil flytte produktion til lande, der udleder mere CO2

Førende dansk klimaforsker kritiserer i Jyllands-Posten regeringens klimaråd for “ekstremt naiv” tro på klimaafgifter

KLIMA | En af landets førende klimaforskere, professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, retter i Jyllands-Posten kritik mod Klimarådet for at være ensidigt fokuseret på klimaafgifter som et middel til at nedbringe CO2-udledningen.

Jørgen E. Olesen, der er tidligere medlem af FN’s klimapanel, IPCC, erklærer sig enig med de forskere på Københavns Universitet, som i et nyt notat advarer om, at EUs meget ambitiøse mål om at blive CO2-neutral i 2050 vil få CO2-udledningen til at stige i andre lande, hvis ikke de følger med. Forskerne vurderer bl.a., at afgifter på eksempelvis oksekød vil flytte produktionen til lande uden klimaafgifter, og den vurdering er Jørgen E Olesen enig i:

“Jeg er nogle gange enormt træt af det klimaråd. Det eneste, de kan sige, er CO2-afgifter, men det er ekstremt naivt. Vi får ikke hele verden til at holde op med at spise kød eller ost, fordi vi lægger afgifter på produktion af mælk og kød. Afgifter hjælper kun, hvis de nødvendige teknologier er på plads – og det er ikke der, vi står lige nu,” siger han til Jyllands-Posten.

“Jeg er nogle gange enormt træt af det klimaråd. Det eneste, de kan sige, er CO2-afgifter, men det er ekstremt naivt”

Jørgen E. Olesen, klimaforsker, til Jyllands-Posten

Skatter og afgifter på mælkeproduktionen i Danmark risikerer at flytte produktionen til lande som Rumænien, Bulgarien eller Ukraine, advarer Jørgen E Olesen:

“Her udleder landmændene tre gange så meget CO2 ved at producere en liter mælk som i Danmark, fordi produktionen er så ineffektiv. Det vil betyde, at man derved skaber en endnu større udledning,” siger klimaforskeren til Jyllands-Posten.

Klimarådets formand Peter Møllgaard siger at afgifter skal indfases over en årrække. Det bør ikke her og nu gøres “rigtig dyrt” at udlede CO2, siger han til avisen.

Læs også: EUs klimaambitioner kan øge udledningen af CO2 i andre lande

ANDRE NYHEDER

Miljøminister Lea Wermelin og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen præsenterer regeringens initiativer til at reducere CO2-udledningenerne fra affalds på et pressemøde på Sydhavns Genbrugscenter i København. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

TV2: Kritik af regeringens affaldsmål: – Det er helt urealistisk

DR: Danske unge er europamestre i fuldskab og druk

TV2: Minister: Ejere kan miste retten til bortløbne kæledyr

TWITTER & FACEBOOK

Kristian Thulesen Dahl på Twitter om Amina Sardar, der efter 42 år har valgt at forlade islam:

Søren Espersen har også ros og anerkendelse til Amina:

Pia Kjærsgaard om nyt kæledyrsudspil fra regeringen: