DF i Århus kræver svar: Har andre skoler med mange tosprogede snydt med eksamen?

0
1551
Jakob Søgaard Clausen er medlem af byrådet i Århus for Dansk Folkeparti.

Systematisk snyd med afgangsprøverne på Søndervangsskolen i Århus har fået Dansk Folkeparti til at kræve svar fra den ansvarlige rådmand: Hvordan ser det ud på andre skoler, når det er så nemt at snyde med reglerne?

Er Søndervangsskolen i Århus den eneste skole med mange tosprogede, hvor der er blevet snydt med afgangsprøverne? Det vil Dansk Folkeparti i Århus have svar på fra den ansvarlige rådmand.

Onsdag kunne Politiken afsløre, at Søndervangsskolen i Viby, som er blevet fremhævet som en mønstereksempel på integration, har snydt konsekvent med sine afgangprøver i flere år.

I følge avisen har skolen i 2016 og 2017 givet afgangseleverne mere tid til dele af den skriftlige afgangsprøve i dansk. Normalt er der 30 minutter til læseprøven i dansk, men på Søndervangsskolen fik hele årgangen i 2016 og 2017 45 minutter til at løse opgaven. Resultatet var, at skolens gennemsnit for læseprøven steg fra 4,8 og 4,2 i 2014 og 2015, til hhv. 5,6 og 6,1 i i 2016 og 2017.

Lærere og elever undrede sig over ekstra tid

“Der blev givet ekstra tid til samlige elever i hvert fald i 2016 og 2017,” fortæller en tidligere klasselærer på Søndervangsskolen, Martin Hanning, til Politiken.

Han undrede sig over, at hans elever skulle have mere tid.

“Jeg fik at vide, at det var fordi eleverne var tosprogede. Jeg problematiserede dette overfor ledelsen og fik at vide, at det var en beslutning, de nok skulle stå på mål for. Det undrede mig, ligesom det undrede mig, at forvaltningen ikke drog nogen konsekvenser af den meget konkrete henvendelse, jeg foretog til dem efter min afsked med skolen i 2018,” siger den tidligere lærer.

“Jeg fik at vide, at det var fordi eleverne var tosprogede”

Tidl. lærer på Søndervangsskolen til Politiken

En afgangselev fra 2016 fortæller til Politiken, at en repræsentant fra ledelsen kom ind i klassen forud for eksamen og fortalte eleverne, at de ville få ekstra tid.

“Den eneste årsag var, at vi havde en anden etnisk baggrund,” siger eleven.

DF: Rystende omfang

Dansk Folkepartis spidskandidat Jakob Søgaard Clausen er rystet over omfanget af snyd på Søndervangsskolen. Han er samtidig bekymret for, om der kan være sket lignende snyd på andre skoler.

“Ledelsen på Søndervangskolen har tilsyneladende haft totalt frit spil. Ifølge forvaltningens foreløbige forklaring, så handler det om, at skolen har været kreativ med fortolkningen af reglerne for blandt andet tid og offentliggørelse af eksamensfag. Den slags kan de åbenbart selv styre ude på de enkelte skoler, uden forvaltningen kommer ind over. Det rejser jo det åbenlyse spørgsmål: Har andre skoler med mange tosprogede elever haft en lige så lemfældig omgang med reglerne? Det kan vi godt frygte, og derfor kræver vi nu et svar fra børn- og ungerådmanden,” siger Jakob Søgaard Clausen – og fortsætter:

“Vi vil også have et svar på, hvilke kontrolredskaber der er, og hvordan forvaltningen benytter dem. Når en mønsterskole som Søndervangskolen bliver taget i det her, så går det jo udover tilliden til folkeskolerne. Vi vil have vished for, at det ikke er sket andre steder,” siger Jakob Søgaard Clausen.

“Ledelsen på Søndervangskolen har tilsyneladende haft totalt frit spil”

Jakob Søgaard Clausen, spidskandidat for Dansk Folkeparti

Rådmand: Uacceptabelt

Børne- og ungerådmand er Thomas Medom fra SF. Han tager afstand fra snyderiet i en pressemeddelse, hvor han også erkender, at forvaltningen tilbage i 2019 fik en henvendelse om snyderiet, sådan som en lærer har fortalt til Politiken.

“Snyd og fifleri hører helt generelt ikke hjemme på skoler, hvor jeg er rådmand. Det siger sig selv, at det er uacceptabelt, og det kan jeg kun tage afstand fra. Jeg er blevet bekendt med, at der er sket fejl på skolen efter en henvendelse i marts 2019, og der har været fulgt op ledelsesmæssigt både før og efter,« udtaler rådmanden i pressemeddelelsen.

Forvaltningen er nu i gang med at udarbejde en redegørelse om sagen, der skal afleveres til politikerne den 6. oktober.

Fremhævet af statsminister

Søndervangsskolen blev landskendt i 2017, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i Folketinget fremhævede Søndervangsskolenskolens arbejde med at løfte tosprogedes faglige niveau. Skolens leder Rani Hørlyck blev samme år nomineret til priserne Årets Dansker og Årets leder.