Vermund i opsigtsvækkende kursskifte: ”Ufravigelige krav” er alligevel ikke ufravigelige

0
2791
Pernille Vermund (NB) erkender at Nye Borgerlige ikke kan tvinge en kommende statsminister til at opfylde partiets "ufravigelige" krav. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nye Borgerliges leder Pernille Vermund afslører sig som en helt almindelig politiker, mener DFs leder Kristian Thulesen Dahl. Hun erkender nemlig i interview, at de ”tre ufravigelige krav” for at pege på en statsminister, ikke nødvendigvis kan gennemføres

“Nu er skuespillet ovre og det er blevet hverdag”.

Sådan siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til Politiken om Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund, der i et opsigtsvækkende interview slækker på partiets herostratisk berømte “tre ufravigelige krav” på udlændingeområdet.

Som alle, der har fulgt Nye Borgerlige siden starten i 2015 vil vide, så har partiet hidtil haft tre krav, der skal opfyldes, hvis NB skal pege på en borgerlig statsminister.

De tre krav, som Pernille Vermund har opridset hundredvis af gange i interviews og taler, er disse:

  • Der skal indføres et totalt asylstop.
  • Udlændinge skal forsørge sig selv.
  • Kriminelle udlændinge skal udvises konsekvent efter første dom.

De tre krav skal ”løse udlændingepolitikken fra bunden”, og de er ikke til forhandling. Som Nye Borgerlige skriver på sin hjemmeside:

”Nye Borgerlige vil efter folketingsvalget kun pege på den statsministerkandidat, som er parat til at opfylde vores tre ufravigelige krav. Vil vedkommende ikke det, må han eller hun tage ansvaret for, at problemerne ikke bliver løst, men vil blive værre for hvert år, der går”.

“Nu er skuespillet ovre og det er blevet hverdag”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand om Pernille Vermund

Kan ikke tvinge 90 mandater…

Men nu viser det sig, at Nye Borgerlige alligevel ikke er så stålsat på de tre krav. I et podcastinterview med Ekstra Bladets Joachim B. Olsen siger Pernille Vermund, at kravene skal forstås sådan, at de skal skrives ind i et regeringsgrundlag.

Om det så betyder, at de bliver opfyldt, er der ikke garanti for, erkender Vermund. Som hun siger i podcasten, så kan Nye Borgerlige ikke tvinge 90 mandater til at stemme for partiets politik:

”Men vi kan sige, at forudsætningen for, at vi vil pege på en statsministerkandidat, er, at han vil fremme den dagsorden, som for os er det aller-, allervigtigste: at få løst det her problem”.

Som Politiken skriver, er det sket før, at ting, der står i et regeringsgrundlag, ikke er blevet gennemført. Den erkendelse er Pernille Vermund også nået til. Som hun siger i Ekstra Bladets podcast, så er ”det jo ikke løst ved, at det bliver skrevet ind i regeringsgrundlaget”.

“En helt almindelig politiker”

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at Pernille Vermund med sine udtalelser afslører sig selv. Som han siger til Politiken, så er Vermund “inde i ålerusen og taler som en ganske almindelig politiker”:

”Vermund har ligesom givet det indtryk, at hun kunne noget særligt. Vi andre havde svigtet, men med den måde at arbejde på, som hun havde, kunne hun få tingene til at ske på en helt anderledes måde end os andre,” siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken – og fortsætter:

”Vermund har ligesom givet det indtryk, at hun kunne noget særligt”

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, til Politiken

”Og det, der sker nu, er, at det går mere og mere op for os alle sammen, at det tror hun heller ikke selv på. Og derfor er hun jo i gang med at finde en metode for, hvordan man så kan skrive nogle ting ned på et stykke papir, der så kan være et alibi for, at man alligevel godt kan støtte en borgerlig regering”.

LA-leder glæder sig over kursskifte hos NB

Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh mener også, at Pernille Vermund sender nye signaler. Han hilser det velkomment, at Nye Borgerlige åbenbart ikke længere vil stå stejlt på sine ”ufravigelige” krav.

”Nu er det bare noget, man skal arbejde med. Og det, synes jeg, er en god tilgang, og det vil jeg gerne bakke op,” siger LA-lederen til Politiken.

Politiken skriver, at Pernille Vermund ikke har ønsket at uddybe sine synspunkter overfor avisen.

Læs mere i Politiken her