DF-formand: Vi vil holde skarpt øje med Ellemann-Jensens kurs på udlændingeområdet

0
3357
Den formentlig kommende næstformand og formand i Venstre: Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil gøre alt for at få et godt og tillidsfuldt samarbejde med Jakob Ellemann-Jensen, hvis han bliver valgt som Venstres formand, siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Men der er “en lille bekymring” blandt DFere om Ellemann-Jensens kurs på udlændingeområdet, siger Thulesen Dahl

Når Jakob Ellemann-Jensen efter alt at dømme bliver valgt til ny formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september, så vil Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl især holde øje med én ting: Nemlig hvilken kurs den nye Venstre-formand vil udstikke i udlændingepolitikken.

Jakob Ellemann-Jensen har nemlig en fortid på udlændingeområdet, der vækker nogen bekymring i Dansk Folkeparti. Han meldte sig i 2007 ud af Venstre og ind i det nystiftede Ny Alliance, fordi han var utilfreds med Venstres daværende kurs i udlændingepolitikken, herunder samarbejdet med Dansk Folkeparti.

”Det er klart, at vi selvfølgelig vil holde særligt øje med, hvad Jakob Ellemann-Jensen vil på udlændingeområdet. Hos mange DFere er der en lille nervøsitet i forhold til, hvad han vil stå for på dette punkt, for han har haft divergerende synspunkter i forhold til Inger Støjberg og Venstre i øvrigt. Derfor vil vi selvfølgelig også holde øje med, hvilken rolle Inger Støjberg får,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Jakob Ellemann-Jensen (V) ankommer til Venstres gruppemøde på Christiansborg tirsdag den 3. september. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg som næstformand

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vurderes i DF-kredse til at ligge tæt på Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken.

”Mange DFere sætter nok deres lid til Inger Støjberg. Men her skal man selvfølgelig være opmærksom på, at Venstre nu gør op med det delte formandskab, så det kun er formanden, der lægger den politiske linje. Så det bliver jo Jakob Ellemann-Jensen, der skal sætte kursen. Respekt for det. Vi blander os selvfølgelig ikke i, hvordan Venstre indretter sig og hvilken formand, de vælger. Det vi skal blande os i, det er, hvilken politisk effekt valget af formand vil have på samarbejdet i den borgerlige blok. Målet er jo, at vi kan få bygget et troværdigt alternativ op til den nuværende regering,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Godt at ide om SV-regering aflives

På den baggrund glæder han sig over en af de første politiske udmeldinger, som Jakob Ellemann-Jensen er kommet med, siden han annoncerede sit kandidatur som formand.

”Jakob Ellemann-Jensen gør i sit første interview i Jyllands-Posten op med den tanke om en SV-regering, som Lars Løkke Rasmussen kom med i valgkampen. Det var den tanke, der også talte de radikale ind i et regeringssamarbejde. Det synes jeg er en god melding,” siger Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden siger, at Dansk Folkeparti vil gøre alt for at få et konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde med Jakob Ellemann-Jensen, hvis han bliver valgt.

’”Og så vil vi holde et skarpt øje med, hvor han vil bringe Venstre hen – specielt i forhold til udlændingepolitikken,” gentager han.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

Vil ikke pr. automatik pege på Venstreformand som statsminister

Men den kommende Venstre-formand skal ikke regne med, at DF pr. automatik vil pege på ham som bud på en statsminister. På sit sommergruppemøde traf Dansk Folkeparti nemlig den historiske beslutning, at partiet fremover vil kræve forhandlinger efter valget, før man peger på en statsminister.

”Det er ikke det samme som, at vi ikke ender med at pege på Venstres formand. Men vi vil først forhandle, for vi vil være sikre på, at vi får maksimal valuta for pengene. Vi vil have sikkerhed for, at Venstre lægger sig op af DF og ikke op af de radikale,” siger Kristian Thulesen Dahl.