“Socialdemokratiet vil ikke kunne holde løftet om en stram udlændingepolitik”

0
3190
Kristian Thulesen Dahl taler til pressen foran Folketingssalen efter valgudskrivelsen tirsdag. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

INTERVIEW: Selv om Socialdemokratiet siger, at de står for en stram udlændingepolitik, så vil de ikke kunne undgå at skulle lave lempelser, hvis radikale og venstrefløjen skal pege på Mette Frederiksen som statsminister. Det mener Dansk Folkepartkis formand Kristian Thulesen Dahl

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er overbevist om, at Socialdemokratiet vil blive tvunget til at lempe udlændingepolitikken, hvis rød blok vinder det folketingsvalg, som blev udskrevet tirsdag. For selv om socialdemokraterne igen og igen har sagt, at partiet vil fastholde den nuværende stramme udlændingepolitik, så vil partiet være nødt til at give indrømmelser til Radikale Venstre og venstrefløjen, hvis Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skal sikre sig statsministerposten.

”Uanset om man tror på ledelsen i Socialdemokratiet, så må man bare se i øjnene, at de fire partier, der vil bringe Socialdemokratiet til magten, de vil en fundamental anderledes kurs i indvandringspørgsmålet. Så selv om jeg gerne vil tro på det Mette Frederiksen siger, så ved jeg også, at Socialdemokratiet er et parti, som har i sig, at man skal gå efter statsministerposten. Og der er det jo spørgsmålet, om man vil stå fast og sige nej til statsministerposten, hvis man kan få den mod at give køb på dele af udlændingepolitikken. Det tror jeg ikke,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Der er det jo spørgsmålet, om man vil stå fast og sige nej til statsministerposten, hvis man kan få den mod at give køb på dele af udlændingepolitikken”

S vil blive tvunget til at give køb på udlændingepolitikken

Han mener, at både de mere end 140 udlændingestramninger, som er gennemført de sidste fire år, og paradigmeskiftet, som blev vedtaget i 2019, vil komme under pres.

”Jeg tror, de kan blive tvunget til at give køb på flere områder. For eksempel på ydelsessiden. Vi startede jo med at halvere de ydelser man får, hvis man kommer til Danmark og søger asyl. Det var meget mærkbart, og det gjorde, at Danmark blev mindre attraktivt at komme til. Socialdemokratiet var modstander af, at vi halverede ydelserne og har jo gennem hele perioden talt for at ydelserne skal være højere. De har så fundet den her metode med at sige, at der skal nedsættes en ydelseskommission, der skal vurdere det. Men det er jo med henblik på, at ydelserne skal være højere end de er i dag, og det vil gøre Danmark mere attraktivt at søge til,” siger Kristian Thulesen.

Så er der paradigmeskiftet, som er fællesbetegnelsen for en stribe lovændringer, der flytter fokus i udlændingepolitikken fra integration til midlertidighed og hjemsendelse. Her har de radikales leder Morten Østergaard krævet, at paradigmeskiftet skal rulles tilbage, hvis radikale skal pege på en socialdemokratisk statsminister. Paradigmeskiftet er vedtaget som lov men skal først udrulles i det nye folketing, og Kristian Thulesen Dahl kalder det et eksperiment, hvis man vil overlade udrulningen til en regering støttet af et flertal, som er modstandere af paradigmeskiftet.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup uddeler valgmateriale på Taastrup Hovedgade, Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2019

Paradigmeskiftet kommer under pres

”Da vi lavede paradigmeskiftet i forbindelse med finanslovsaftalen med regeringen, kaldte Mette Frederiksen det for en tynd kop the. Så Socialdemokratiet startede med at være meget skeptisk, ja, i virkeligheden var de helt imod det. Så blev de mindre skeptiske, og så endte de med at stemme for det. Så i løbet af et halvt år, har de haft tre forskellige positioner. Derfor kan man jo ikke sige, at det er noget, der har slået dybe rødder i Socialdemokratiet. Og når Morten Østergaard så kommer og siger, at et af hans krav for at gøre Mette Frederiksen til statsminister er at rulle paradigmeskiftet tilbage, og at det at man arbejder igen skal have større effekt i forhold til at få lov at blive. Så kan man godt gisne om, hvordan det vil gå, når de skal sidde og forhandle det på plads,” siger Kristian Thulesen Dahl.

”Modsat så meget andet lovgivning, så er det jo ikke sådan, at fordi paradigmeskiftet er vedtaget, så er det på plads. Det skal følges op. Og der er altså stor forskel på, at om dem, der skal følge det op, er os, eller det er Morten Østergaard, Uffe Elbæk og Pernille Skipper. For hvis de skal sidde og følge op på det her, så bliver folk jo ikke sendt hjem. Så vil man finde en undskyldning for, at de kan blive i Danmark. Så der er stor forskel på,hvem der skal følge det op. Man må sande, at paradigmeskiftet bliver reelt kun til noget, hvis os, der har stået fadder til paradigmeskiftet, også skal følge det til dørs. For de andre har aldrig følt noget for det,” fortsætter han.

“Man må sande, at paradigmeskiftet bliver reelt kun til noget, hvis det er os, der har stået fadder til paradigmeskiftet også skal følges til dørs, for de andre har aldrig følt noget for det”

Kristian Thulesen Dahl og pressen foran Folketingssalen efter valgudskrivelsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

“Sådan er politik jo ikke”

Men Socialdemokratiet har jo stemt for paradigmeskiftet, så hvorfor skulle de ikke ville følge det til dørs og holde de radikale udenfor indflydelse på dette område?

”Politik er jo ikke sådan. Lad os nu sige, at jeg sad og skulle lave en finanslov. Så kunne jeg jo ikke slippe afsted med at sige, at ’det her vil jeg snakke med dét parti om’, ’det her vil jeg snakke med nogle andre om’ og ´det sidste vil jeg snakke med et helt tredje parti om´. Sådan fungerer det jo ikke. Det parti, der skal lægge stemmer til en finanslov, vil også have indflydelse på andre ting i finansloven. Ting, som jeg ikke bryder mig om, at de skal have indflydelse på”.

Men hvis Socialdemokratiet inviterer Dansk Folkeparti til en snak om udlændingepolitik, så siger I vel ja til invitationen?

”Ja, det gør vi, men hvis vi ikke har mandaterne alene til at danne flertal, så sidder de radikale der jo også. Hvis vi nu tænkte den tanke, at Lars Løkke Rasmussen sad med sin VLAK-regering og i virkeligheden førte hele sin politik med Socialdemokratiet eller radikale eller hvem der nu skulle til for at danne et flertal, og at Dansk Folkeparti kun kom ind, når Løkke synes det var interessant at invitere os, ville vi og vores vælgere finde sig det? Nej det ville vi selvfølgelig ikke. Den regering ville ikke have en lang levetid,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Selvfølgelig vil Morten Østergard have indflydelse”

Omsat til de måske kommende forhandlinger om en socialdemokratisk regering, så vil partiet være nødt til at give sine støttepartier ”indflydelse i al væsentlighed på hovedretningen,” som Kristian Thulesen Dahl udtrykker det:

”Det er også det Morten Østergaard gør klart, når det handler om udlændingepolitikken. Han vil ikke finde sig i en situation, hvor han sættes uden for døren. Han vil selvfølgelig have indflydelse, hvis han skal stå bag regeringen”.

DF-formanden leger lidt i tanken med en forhandlingssituation, hvor Socialdemokratiet ender med at give udlændinge-indrømmelser til de radikale:

”Lad os forestille os, at de sidder og forhandler noget økonomi. Så skal der skaffes noget arbejdskraft, og så siger Morten Østergaard ’hvorfor sender vi de syrere hjem, som arbejder, hvorfor skal vi ikke lade dem blive og arbejde, der er jo brug for arbejdskraften’. Og så siger en socialdemokratisk finansminister eller beskæftigelsesminister, at ’nåh ja, hvis det er dit krav, så må vi efterkomme det’. Det kan jeg godt se for mig. Og det er min frygt”.

Kristian Thulesen Dahl da DF skød valgkampen i gang tirsdag i Taastrup.  Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

DF kan ikke neutralisere de radikale

Men dermed siger du, at den eneste garanti for at paradigmeskiftet bliver gennemført, som det er tænkt, det er at der sidder en borgerlig regering, som støttes af Dansk Folkeparti?

”Ja, en regering som Dansk Folkeparti enten er en del af eller en støtte til. Og jeg kan ikke ved her valg se anden mulighed, for at vi kan sidde i den position, end at der er et borgerligt flertal”.

Men kan man efter din opfattelse forestille sig et scenarium, hvor det er en socialdemokratisk regering, der sikrer en stram udlændingepolitik?

”Hmmm… Nok på sigt, men jeg har svært ved at se det i den nuværende situation. Selv hvis vi tænker den ide, som jeg tror Socialdemokraterne også har tænkt, at Dansk Folkeparti kunne gå ind og neutralisere de radikale, så vil det jo kræve, at Dansk Folkeparti får et markant bedre valg end vi umiddelbart står til. For selv om vi får mandater nok til at kunne sige ’væk med jer’ til de radikale, så står Uffe Elbæk og Alternativet lige bag ved, og bag ved dem står Pernille Skipper og Enhedslisten”.

“Selv om vi får mandater nok til at kunne sige ’væk med jer’ til de radikale, så står Uffe Elbæk lige bag ved, og bag ved ham står Pernille Skipper”

Læs også:

Radikale presser S: Drop paradigmeskiftet, hvis vi skal støtte Mette Frederiksen

Skaarup: Paradigmeskiftet vil give resultater allerede i år