DF alene om at ville skærpe krav til børneattester

0
3042
Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti mener, at det skal være et krav for at arbejde med børn under 15 år, at man kan fremvise en børneattest for de sidste 10 år. Det vil forhindre flygtninge i at få job i daginstitutioner. Men dét forslag skød resten af Folketinget ned i sidste uge

Det bliver ikke et krav for at arbejde med børn, at man skal kunne fremvise en børneattest for de sidste 10 år, der viser, at man ikke har været dømt for seksualforbrydelser. Dansk Folkeparti forsøgte i sidste uge at få skærpet kravene til børneattester, men det ville ingen andre partier i Folketinget være med til.

Hvis kravet var blevet gennemført, ville flygtninge have været forhindret i at arbejde med børn under 15 år. Det var også Dansk Folkepartis intention, for flere kommuner har udtrykt bekymring over, at børneattester for flygtninge reelt er værdiløse. De dækker nemlig kun den tid, som flygtningen har været i Danmark. Men det sagde flertallet nej til.

”Forslaget vil få vidtrækkende negative konsekvenser for beskæftigelsen på børneområdet og antallet af frivillige i idræts-og foreningslivet. Det gælder både i forhold til unge danskere og i forhold til at integrere flygtninge og familiesammenførte i det danske samfund, så de kan forstå de danske værdier,” sagde kulturminister Mette Bock (LA), da hun på regeringens vegne afviste forslaget i Folketinget.

Pernille Bendixen: Børneattesten er et vigtigt redskab

Dansk Folkepartis børneordfører Pernille Bendixen mener, at det nødvendigt at skærpe reglerne. Forældrene skal kunne stole på, at de voksne, der tager sig af børnene, ikke har været dømt for seksualforbrydelser.

”Børneattesten er et vigtigt redskab i at beskytte børnene, og det må vi altså aldrig gå på kompromis med. Når man har denne mulighed i værktøjskassen, skal man benytte sig af den. Jeg synes desværre, at det lyder som om, at de andre partier ikke synes at børneattesten er særligt vigtig,” siger Pernille Bendixen.

Nej til integrationsprojekter i dagtilbud

Hun mener, at det er forkert, at dagtilbud har været brugt til at integrere flygtninge. I folketinget sagde hun:

”At ansætte flygtninge i vores dagtilbud er faktisk det samme som at ansætte mennesker, der ikke har afleveret en børneattest. For der kan ikke redegøres fyldestgørende for en flygtnings baggrund, og det er vi i faktisk rigtig bekymrede over, og vi er bekymrede om, at man vælger at ansætte flygtninge som en slags integrationsprojekt i dagtilbud”.

“At ansætte flygtninge i vores dagtilbud er faktisk det samme som at ansætte mennesker, der ikke har afleveret en børneattest”

Pernille  Bendixen, børne- og familieordfører

Pernille Bendixen vil nu overveje, om man i stedet skal gå efter en model, hvor det skal oplyses til forældrene, hvis der er ansatte, som ikke har en fuldt dækkende børneattest.

DFs forslag har været fremsat flere gange. I den nyeste udgave var der lavet en tilføjelse om, at unge under 25 år kun skulle kunne fremvise en børneattest fra deres 15. år, forudsat de har boet i Danmark i 10 år. Ellers ville det have forhindret alle unge under 25 år at arbejde med børn.

Tomme oplysninger

Kommunernes Landsforening (KL) har tidligere påpeget problemet med flygtninges værdiløse børneattester.

”Problemet er, at en flygtnings børneattest er tomme oplysninger. Flygtningens liv inden ankomsten hertil er helt ubeskrevet,” udtalte Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune og formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, til Berlingske.